De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Piet van Straten uit Vianen wint Dax 2018

Geplaatst: 16-7-2018

Piet van Straten uit Vianen wint Dax 2018

Op een mooie zomerse avond in juli toog ik samen met mijn duivenvriend Paul v.d  Boogaard naar Vianen. Toen ik de afspraak met Piet maakte om de reportage tot stand te laten komen, was één van de eerste woorden die hij tot mij zei, “wat voor gebak zal ik voor jullie gaan halen”. Doe maar appelgebak met slagroom zei ik. Ik bedoel maar, Piet laat ook anderen mee genieten.

De stad Vianen ligt aan de Lek in de Vijfheerenlanden en is uitgegroeid tot een belangrijke forensenplaats, met twee belangrijke Rijkswegen, de A2 en A27, die het gebied doorkruisen.
De gemeente Vianen is de enige Utrechtse gemeente ten zuiden van de rivier de Lek. De gemeente grenst in het noorden aan de Utrechtse gemeentes (met de klok mee) Lopik, IJsselstein, Nieuwegein en Houten, en wordt van deze vier gemeentes gescheiden door de Lek. In het zuiden grenst Vianen aan de gemeenten (van oost naar west) Culemborg, Leerdam en Zederik.

Vanuit deze stad vliegt de thans 77 jarige Piet, al vele jaren in kampioenstijl op de overnachtfond. Behalve afgelopen jaar. In dat jaar 2017 was hij behoorlijk met zijn gezondheid aan het tobben. En meestal heeft dit zijn weerslag op de prestaties van de duiven, zo ook bij Piet. Maar buiten dat vervelende jaar zijn de prestaties zeker niet onopgemerkt gebleven zo blijkt uit de vele kampioenschappen die hij al heeft behaald. Zo heeft Piet al 3 keer de “Nationale Fondspiegel” gewonnen. Won in 2015 de 1e St. Vincent in de Sector 3 en had in 2014 met zijn “Jessica” de duifkampioen middaglossing bij SMN.

Piet is één van de 3 broers die besmet is met het duivenbacil. Broer Jan vliegt in Utrecht en broer Henny heeft door zijn drukke werkzaamheden geen tijd om de duivensport te beoefenen. Op mijn vraag, had jou vader ook duiven antwoorde hij “ja, aan de waslijn”. Ik had als jong ventje duiven gekregen van mijn buurman. Toen ik op een gegeven moment thuis kwam, had mijn vader deze geslacht en opgehangen aan de waslijn. Oh man, wat was ik kwaad op mijn vader.

Dax 2018 was geen gemakkelijke vlucht. Om 13.30 uur los, kregen onze duiven te maken met tegenwind en temperaturen tussen 25- en 30 graden. De winnende duif bij de SMN, die het ringnummer 14-1081722 in zijn vroege jeugd om zijn pootje geschoven kreeg, maakt 1027 mpm. Met deze snelheid wint hij de eerste plaats bij SMN en de derde plaats in de sector 3 en dit tegen 2320 duiven. Op St. Vincent 2018 had deze kanjer ook al de 14e plaats tegen 2726 duiven voor zich opgeëist. Als je kijkt naar de afstammeling, zie je dat deze doffer het niet van een vreemde heeft. De vader is de 09-1217485, die de naam de Zwollenaar heeft mee gekregen. Hij werd in 2010 opgevangen in Zwolle. Bij het opgeven vroeg Piet, is het een blauwe met witte pennen? De mevrouw in kwestie zei man, daar heb ik geen verstand van. Hij zit bij mij in het konijnhok. Piet ging er naar toe en ja, daar zat zijn favoriet. Van deze rit naar Zwolle heeft hij geen spijt gehad. Samen met de 10-1492946, gehaald bij Henk de Bree uit Soest, waar Piet al sinds 1980 over de vloer komt, vormt dit het “Gouden Kweekkoppel”. Wat zijn daar al supers uit gekomen.

De medische begeleiding stelt niet zoveel voor. Buiten de verplichte entingen krijgen de duiven een dag na terugkomst een “geelpil” opgestoken. Alleen als er echt iets mis is met de duiven zoekt hij de dierenarts op.

Bij thuiskomst worden de duiven opgesloten in de broedbak. Ze worden gevoerd met o.a. Tovo, P40-korrel en wat snoepzaad. Zij krijgen dan hun partner niet te zien. Deze zien ze pas een paar dagen later en worden dan gezamenlijk losgelaten. Het is dan een groot feest op en rondom het duivenhok

Piet is sinds afgelopen jaar lid van het nationaal inkorfcentrum “De Groene Olijftak” uit IJsselstein. Tijdens ons gesprek heeft hij menigmaal mij en Paul benadrukt dat dit zón fijne vereniging is. En niet alleen dat maar ook een heel sterk inkorfcentrum. Ik ben zelf één keer in deze vereniging geweest en dat was bij de afscheidsronde van filmmaker Cees Donkers. Ook toen was de samenhorigheid mij in deze club opgevallen.

Wat zeker niet onvermeld mag zijn is dat Piet heel veel respect heeft voor zijn directe “concurrente”. Hij ziet ze eigenlijk als vrienden zoals o.a. C.C.J. van Wijk en Zoon uit Benschop en de Comb. Steenbeek en Zoon uit De Bilt.

Hier hebben we in het kort de liefhebber Piet van Straten proberen aan u voor te stellen. Een man die de postduiven meeneemt in zijn  hart en dat hart op de goede plaats in zijn lichaam heeft zitten.

Piet, geniet zo lang het nog kan van onze mooie hobby en heel veel succes hierbij toegewenst.

Pieter Vreeling

 

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging