De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

W)Interview met Bart van den Bovenkamp uit Doetinchem

Geplaatst: 2-3-2018

W)Interview met Bart van den Bovenkamp uit Doetinchem

Gedurende de winter vinden wij het leuk toppers aan u voor te stellen. Dat kunnen kampioenen bij Stichting Marathon Noord zijn, maar ook liefhebbers die gewoon een topjaar gehad hebben en nergens worden voorgesteld. In deze aflevering  Bart van den Bovenkamp uit Doetinchem. Een jonge liefhebber met een mening.

Waarom speelt u mee met Marathon Noord?
Een mooie competitie met een groots prijzenpakket. Spelen tegen heel Noord-Nederland waarbij iedereen met hetzelfde aantal duiven deelneemt heeft iets moois.

Wat vind u van de mogelijkheden van extra spel zoals de Attractiepoule en de reischequepoule?
Een prima extra dimensie. Het nodigt extra uit om met je beste duiven deel te nemen aan de vluchten om de winkans te vergroten.
 
Herinnert u zich een spectaculaire aankomst van een duif in 2017 en kunt u deze beschrijven?
Dat zijn er meerdere. De aankomst van elke vroege duif heeft iets speciaals. Ik heb vorig jaar het geluk gehad dit meerdere malen mee te mogen maken. De meest bijzondere vond ik toch wel de knalvroege duif van St. Vincent, welke uit het niets tussen de duiven van een africhting op de klep viel. Maar ook de aankomst van mijn 1e duif van Orange net voor het donker rond 21:30 gaf me flink kippenvel.

Heeft u de feestmiddag bezocht en zo ja wat vond u ervan?
Voor mij een thuiswedstrijd dus die heb ik zeker bezocht. Een gezellige middag en prima georganiseerd.
 
Wat zijn uw ideeën rondom de voorgestelde neutralisatieregeling voor de ochtendlossing?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet helemaal tot in de puntjes heb gevolgd. Dit komt omdat ik deze vluchten niet speel en het daarmee een beetje “ver van mijn bed-show” is. Als ik de reacties echter overal hoor en lees snap ik niet waar het draagkracht voor dit voorstel vandaan moet komen.
Wat zou u ervan vinden als wij gezien deze nieuwe regeling Marseille gaan vervangen door St.Vincent ZLU om op deze manier voor meer afstand te zorgen?
Ondanks dat ik de ZLU-vluchten niet speel heeft Marseille in mijn ogen toch iets speciaals. Geen vlucht zoals vele anderen, maar omstandigheden die wat extra’s vragen aan de duif. Daarbij maken de omstandigheden de zwaarte van de vlucht en niet de afstand. Niet veranderen dus.


 
Welke andere leden van Marathon Noord gaat U tijdens het seizoen in de gaten houden en waarom?
Ik houd niet zozeer bepaalde leden in de gaten. Wel ben ik altijd benieuwd of de kampioenen van het jaar ervoor er in het nieuwe jaar weer staan. Dat geeft voor mij aan dat deze liefhebbers over een goed stel duiven en een goed systeem beschikken. Ik probeer mijzelf te meten met de besten in de sport en daar wil ik zo dicht mogelijk bij in de buurt komen en van de kampioenen van meerdere jaren kun je mogelijk wat leren.

Zijn er deze winter veranderingen gedaan of gaat u dit nog doen aan het hok, verluchting en waarom?
Er zijn geen veranderingen gedaan. Ondanks dat ik soms wel eens twijfel of het nog beter kan gaat het niet slecht. Daarbij is niet iedere verandering een verbetering dus ik heb het maar gewoon zo gelaten.
 
Zijn er nog aankopen gedaan tijdens of na het vorig seizoen ?
Net als bijna ieder jaar zijn er ook afgelopen jaar wel wat duiven aangeschaft. Duiven om te kruisen of als aanvulling op de lijnen die ik al heb. Of de aankopen ook daadwerkelijk goede investeringen zijn geweest zal de toekomst moeten uitwijzen. Daarnaast heb ik ook nagenoeg al mijn goede vliegduiven naar het kweekhok verhuisd dus wat dat betreft weer verandering/verversing genoeg.
  
Wanneer zijn de duiven gekoppeld?
Ik heb 1 februari 6 koppeltjes kwekers gezet waarvan de eitjes zijn overgelegd. Deze duiven zijn weer gescheiden en worden rond 22 februari weer in andere samenstelling en gelijk met de andere kweek- en vliegduiven herkoppeld.

Gaat u de voorbereiding naar het fondseizoen hetzelfde doen? Hoe ziet deze eruit? Zo nee, wat gaat u anders doen? 
Ik ben niet van plan de voorbereiding anders te doen. Die verloopt de laatste jaren naar tevredenheid en als iets bevalt moet je het niet aanpassen. Ik speel mijn duiven op weduwschap. Zodra het jong zo’n 14 dagen oud is gaat de duivin eraf en brengt de doffer het jong verder groot (alle vliegkoppels brengen maar 1 jong groot). Vanaf dat moment gaan de duiven ook wekelijks de mand in tot 10 dagen voor hun eerste fondvlucht.

Welke spelsoort heeft uw voorkeur en waarom?
Ik speel weduwschap met zowel doffers als duivinnen. Ik vind het mooi om met weduwnaars en weduwduivinnen te spelen en het is in mijn ogen ook wat makkelijker. Geen gedoe met neststanden of bang zijn voor overstaan. Hier gaat iedere week alles mee (er blijven geen partners thuis) en bij thuiskomst mogen de duiven doen waar ze zin in hebben. Op zondag gaat alles weer van elkaar en begint de nieuwe week. Ik draai zowel weduwnaars als weduwduivinnen vroeg op de marahtonvluchten dus voor mij ook geen aanleiding het te wijzigen.
 
Op welke vluchten ( onder welke omstandigheden) denkt u het beste te (gaan) presteren en waarom?
De uitslagen laten zien dat mijn duiven het beste presteren als er gewerkt moet worden. Het hoeft niet loodzwaar te zijn, maar bij snelheden van 1100 m/min of minder komen ze goed naar huis. Op de vluchten met wind achter heb ik (nog) geen succes gehad. Het zal te maken hebben met het soort denk ik.
  
Hoe ziet het ideale vluchtprogramma eruit wat betreft de Marathonvluchten. En daarmee bedoelen we dus bijvoorbeeld middaglossing om de 3 weken, maximaal 5 middag en 5 ochtendlossingen etc etc.
Laat ik het in dit geval houden bij het spelletje wat ik zelf speel en niet iets gaan roepen over zaken waar ik niet aan mee doe. Dit houd in dat ik alleen mijn visie voor de middaglossing zal geven. In dat geval zou ik graag zien dat de 3 nationale klassiekers om de 4 weken worden vervlogen. Op mijn afstand zou om de 3 weken ook nog wel gaan, maar als we écht nationaal willen vliegen zullen we ook aan de noordelijke duiven moeten denken. Voor deze duiven is het (haast) onmogelijk om iedere 3 weken 1.100km of meer te vliegen. Een weekje meer tussen de vluchten geeft deze duiven/liefhebbers ook meer kans en komt de deelname mogelijk ook ten goede.
In de tussenliggende weken zou ik dan 2 kortere sectorvluchten plaatsen zodat jaarlingen of onervaren duiven daarop gespeeld kunnen worden en ook een cyclus van 4 weken hebben. Mocht er een duif wat later thuis komen dan kan deze door het extra weekje mogelijk ook nog weer opgelapt worden voor een herkansing. In mijn voorstel is er dus iedere 14 dagen een marathonvlucht en zijn er 5 middaglossingen in een seizoen. Voor de liefhebbers van de wat minder grote korf nog te behappen en in de tussenliggende weken de kans de boel weer op de rit te krijgen.
 
U mag 3 zaken veranderen in de duivensport wat gaat u veranderen?

  1. Het programma zoals hierboven omschreven
  2. Proberen de ikke-ikke cultuur in de sport om te draaien naar een wij-cultuur
  3. Beslissingen over zaken laten nemen door liefhebbers die er mee van doen hebben.

Zijn er  suggesties wat we bij Marathon Noord kunnen verbeteren/veranderen of juist niet moeten veranderen?
Ik heb deze vragenlijst gekregen naar aanleiding van een gesprek met Mike. Ik vond het persoonlijk namelijk wat storend dat er in het seizoen al wordt geschreven over de kampioenen en dat deze vervolgens later nog een keer aan het woord komen. Als gevolg daarvan kreeg ik direct deze lijst gestuurd. Dat was overigens niet mijn intentie.
Er zijn zoveel andere liefhebbers waarvan het ook eens leuk eens wat te lezen. De verhalen over de bekende namen in de sport zijn al zover uitgekauwd. Maak het onderscheidend door ook de “onbekende” man of vrouw eens aan het woord te laten.
Wat betreft de competitie zelf zou ik niets veranderen. Dat is in mijn ogen een prima concept.

 

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.