De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

(W)Interview met de Gebr.Löwik uit Almelo, 3e kampioen middaglossing 2017

Geplaatst: 11-1-2018

(W)Interview met de Gebr.Löwik uit Almelo, 3e kampioen middaglossing 2017
 
Net als de afgelopen jaren hebben we in de aanloop naar het nieuwe Marathonseizoen een aantal kampioenen van 2017 een vragenlijst voorgelegd. Hierin geven ze hun visie over de duivensport, kijken we terug op hun succesvolle seizoen en kijken we uiteraard vooruit op het komende seizoen, ook geven ze een klein kijkje in hun keuken.
De aftrap wordt dit jaar gegeven door de gebroeders Löwik uit Almelo. Al tientallen jaren behoren zij tot de top van Oost Nederland op de middaglossing. Verder zijn het liefhebbers die een stam duiven hebben, die bij andere liefhebbers ook geweldig uit de verf komen. In 2017 stonden ze als in zoveel andere jaren zelf weer in het spotlicht door 3e te worden op de middaglossing van Stichting Marathon Noord.


Lees onderstaand de antwoorden van Ben op de door ons gestelde vragen. Veel leesplezier.
 

Waarom speelt u mee met Marathon Noord? 

We doen al vanaf ca.1983 mee omdat het  een dimensie toevoegt aan het fondspel. Mooi groot  en overzichtelijk en eerlijk werkgebied en goede prijzen en poules.
 

Wat vind u van de mogelijkheden van extra spel zoals de Attractiepoule en de reischequepoule? 

Perfect  , vroeger veel gepould. In heel veel samenspelen mis ik dat. Gelukkig nog wel  in de MN en VNCC .  Het zit ingebakken in de menselijke genen  dat ze wel eens een gokje willen  wagen.
 
Herinnert u zich een spectaculaire aankomst van een duif in 2017 en kunt u deze beschrijven?

Van Bergerac zit mijn broer al vanaf 3  s’ nachts op te passen. Veel vleermuizen en insecten gezien, maar geen duif. Bij het krieken van de dag  ga ik richting duivenhok , komt er een duif  aangewandeld vanaf  het dak van de schuur van de buurman. Dat was natuurlijk verbazingwekkend, die duif is zo goed als zeker al voor  3 uur aangekomen .  Verder zowel op St.Vincent als Orange de beide bovenste duiven van de lijst mooi op tijd , telkens binnen een paar minuten achter elkaar geklokt.

Heeft u de feestmiddag bezocht en zo ja wat vond u ervan?  

Wel bezocht door mijn broer en echtgenote.  Prima geregeld en gezellig ( met fondliefhebbers onder elkaar ).
 
Wat zijn uw ideeën rondom de voorgestelde neutralisatieregeling voor de ochtendlossing? 

Deugt niet. Alle duiven op verdere afstanden krijgen een strafkorting opgelegd van  ca. 1,5 uur  t.o.v. duiven die op kortere afstanden  nog wel net kunnen doorkomen in de avond.  Als dit  ook internationaal wordt doorgevoerd dan zal de deelname door Nederlanders dalen naar een zeer gering aantal duiven. En boven de rivieren  zal er helemaal  niet meer gezet worden. Feitelijk is het  gewoon “zelfmoord”. Trouwens , als je toch al genegen bent om als bestuur van de ZLU zo’n regeling in te voeren die niemand kan narekenen zonder een  computergestuurd programma , dan zou je ook rekening kunnen houden met een  “vermoeidheidsfactor” voor de grotere afstanden !!! Als we toch moeilijk willen doen , dan ook maar gelijk goed.
 
Wat zou u ervan vinden als wij gezien deze nieuwe regeling Marseille gaan vervangen door St.Vincent ZLU om op deze manier voor meer afstand te zorgen?  

Zal niet helpen omdat de regeling niet deugt.


Welke andere leden van Marathon Noord gaat U tijdens het seizoen in de gaten houden en waarom?

Iedereen die meespeelt  , je moet  naar je zelf kijken.  Wij hopen altijd ( in welke competitie dan ook ) op een flinke deelname.  En dan moet je iedereen in de gaten houden.  Wij  beoefenen  onze sport  hobbymatig en hopen telkens een vroege duif te klokken.  Als dat lukt zijn we blij, als dat dan ook nog  één van de twee bovenste van de lijst is geeft dat een goed gevoel.

Zijn er deze winter veranderingen gedaan of gaan jullie dit nog doen aan het hok, verluchting en waarom?

Nee, we zijn tevreden zoals het nu gaat. Vroegere jaren wel  veel uitgeprobeerd met de verluchting. Uiteindelijk draait het om goede duiven en topvorm , van zowel duiven als coach. En een goede training.

Zijn er nog aankopen gedaan tijdens of na het vorig seizoen ?

Eén duivin van Ben Roodbeen uit zijn topper “Misha” , 7x bij de eerste 66 Nationaal van gemiddeld 8500 duiven. En 2 duivinnen GEKREGEN  van Jan Becker , waarvan 1 topduivin  10 jaar oud , met 12 prijzen op de grote fond , waaronder een 3e Nat.Marseille.


Wanneer worden de duiven gekoppeld?
25 maart de vliegers ( ca. 30 koppels ) en rond half februari de  8 kweekkoppels.


Gaan jullie de voorbereiding naar het fondseizoen hetzelfde doen? Hoe ziet deze eruit? Zo nee, wat gaan jullie anders doen? 

25 maart  koppelen en 1 jong onder elk koppel  terwijl er op de vitesse en midfond  in april en mei  wordt ingevlogen.  Dus alles op nest , het hele jaar door. In januari  worden de duiven gescheiden.
 
Welke spelsoort heeft jullie voorkeur en waarom?

Alleen grote fond , 800 km  en meer. Indien er  Nationale vluchten vanuit de Oostrichting ( Berlijn  -  Warschau ) zouden worden vervlogen vanaf 300 km.  

Op welke vluchten ( onder welke omstandigheden) denken jullie het beste te (gaan) presteren en waarom? 

Op pittige vluchten vanaf 800 km en meer.  Of, indien uit het oosten gevlogen zou  worden ( bijna altijd pittig) vanaf 300 km. Ben benieuwd of   het NPO bestuur het zou aandurven om vluchten vanuit het oosten te organiseren. Het zou een zegen zijn voor eerlijker spel. Omdat we inmiddels veel commerciële liefhebbers hebben zal dit wel een utopie zijn.

Hoe ziet het ideale vluchtprogramma eruit wat betreft de Marathonvluchten. En daarmee bedoelen we dus bijvoorbeeld middaglossing op de 3 weken, maximaal 5 middag en 5 ochtendlossingen etc.  etc.

Het mooiste zou zijn een Nationaal programma met  maximaal 5 morgenlossingen ( 2  van 850 km voor de jaarlingen  en 2 of 3  verder b.v. 1000  a 1100 km) en  maximaal 5 middaglossingen. Van deze maximaal 10  vluchten minimaal 4 of 5  stuks die op Nationaal niveau worden vervlogen. Sowieso de trilogie  St.Vincent  , Dax en Bergerac handhaven om de 3 weken.

Jullie mogen 3 zaken veranderen in de duivensport wat ga je veranderen?

Van de  maximaal 10 vluchten er ook  b.v. 2 vervliegen met een beperkt aantal in te zetten duiven , b.v. 5 stuks.  En sowieso beperking van het aantal in te zetten duiven per vlucht. Of kampioenschap vervliegen waar alleen de bovenste  10 duiven van de lijst kunnen meedingen voor punten.

Ik zou een poulebrief verplicht stellen. Komt het poulen en het zetten voor hoofdprijzen ten goede. Is ook vrij eenvoudig als  er met een beperkt aantal duiven per liefhebber kan worden deelgenomen. In het verleden hebben “niet duivenliefhebbers” geregeld gepould op onze duiven.  Deze buitenstaanders kwamen dan ook duiven letten van  de vlucht. Er viel wat te winnen. Zo vergroot je eveneens  de bekendheid van onze sport onder het publiek.

In Mexico vliegen ze  3 jaar achtereen uit telkens een andere richting. Zodat iedereen wel eens een keer gunstig ( en ongunstig ) ligt.  Ik zou  in Nederland het ene jaar de ZW richting en het jaar daarop de Oostrichting nemen. Vlak land tot aan Rusland toe. Met prima verbinding. De fondliefhebbers die nu geen enkel belang hebben in de programmavluchten zouden zeer zeker weer kansen hebben , terwijl ze  in de ZW richting bij voorbaat kansloos zijn .( En dus  liever niet meedoen voor spek en bonen ).

Alle vluchten van 300 km en meer in veel grotere  verbanden vervliegen. 3 of 4  afdelingen tegelijk los op dezelfde lossingsplaats. Heb je ook geen last van kruisende convooien.

Wat lossingen betreft de volgende hoofdregel hanteren: zo vroeg mogelijk lossen  ( NPO geeft richttijden voor diverse maanden ) TENZIJ er echt niet gelost kan worden. Het huidige  lossingsbeleid is een ramp en zorgt er voor dat veel liefhebbers afhaken. Die kunnen telkens niet allerhande familiaire verplichtingen nakomen omdat ze moeten wachten , wachten  en wachten.  Waarop ?? Inversie , stratus ?? We laten onze jonge duiven altijd  ’s morgens  al vroeg naar buiten ( behalve in  de weekeinden ). Bijna nooit verliezen. Ik ben er van overtuigd dat we met dit lossingsbeleid  kasplantjes kweken   die hun internationale waarde verliezen ( zie allerhande éénhoksraces)


Zijn er  suggesties wat we bij Marathon Noord kunnen verbeteren/veranderen of juist niet moeten veranderen? 

Ik zou er niet veel aan veranderen, misschien zou je i.p.v de bovenste 2 duiven van de lijst  de bovenste  3 kunnen tellen. Om de kansen voor iedereen te vergroten. De meeste liefhebbers doen wel minimaal 3 duiven mee. Heb je iets meer kans op een getekende duif. Met meer winnaars tot gevolg.
Eventueel zou er een vlucht vanuit Polen vervlogen kunnen worden ( liggen ook eens andere liefhebbers gunstig ).


 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 11 augustus 2020
Inkorven Bergerac
woensdag 12 augustus 2020
Inkorven Narbonne
vrijdag 14 augustus 2020
Lossing Bergerac gepland
zondag 16 augustus 2020
Lossing Narbonne gepland