De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Gebr. Löwik, Almelo, 3e Kampioen Middaglossing SMN 2017

Geplaatst: 19-10-2017

Gebr. Löwik, Almelo, 3e Kampioen Middaglossing SMN

Sommige liefhebbers zie je jarenlang in de kop van de uitslag staan. Net als iedereen hebben ze ook weleens een minder jaar. Ze komen echter altijd weer op het hoogste niveau terug. Eén zo’n naam is die van Gebr. Löwik uit Almelo. Al tientallen jaren behoren zij tot de top van Oost Nederland op de middaglossing. Verder zijn het liefhebbers die een stam duiven hebben, die bij andere liefhebbers ook geweldig uit de verf komen. Anno 2017 staan ze als in zoveel andere jaren zelf weer in het spotlicht door 3e te worden op de middaglossing van Stichting Marathon Noord. Een kampioenschap die veel liefhebbers niet snel zullen verdienen, omdat de concurrentie heel sterk is. Deze broers uit Almelo hebben het voor elkaar gekregen.

De liefhebbers
Gebroeders Löwik is al sinds 1958 een begrip in de duivensport. Ben is 67 jaar en gepensioneerd. Hij was tot enkele jaren terug werkzaam op een accountantskantoor. Aloys is 72 jaar en hij had vroeger met een andere broer een installatiebedrijf. Dit bedrijf is er nog altijd. De start van de duivensport ging via vader Löwik. Aloys: ‘Pa was de aanstichter. Hij had een bouwbedrijf in Arnhem met 100 medewerkers. Ons gezin had 8 kinderen (6 zoons). Hij zette een hok neer in de hoop dat één van de zonen met de duiven verder zou gaan. Pa vond duiven heel mooi, maar had er geen tijd voor. Ben is toen begonnen. Ben is beperkt door een verlamd been, wat hij heeft overgehouden, omdat hij op 3-jarige leeftijd polio heeft gehad. Hij kon niet goed sporten, al compenseerde hij dat met een enorme inzet. In die tijd namen vereniging geen leden aan met een beperking. De duiven verzorgen ging Ben prima af.’ Zo startten Aloys en Ben Löwik in 1958 met duiven. Eerst … 25 jaar op de programmavluchten van 100 tot 720 kilometer. Daarna, vanaf 1984, uitsluitend op de Nationale vluchten, vooral de grote fond. De successen kwamen gelijk al in 1985. Ze staan dit jaar voor de 10e maal op het podium van de grote fondclub VNCC, 20 maal bij de eerste 10 en 30 maal bij de eerste 20. En dat allemaal in 34 jaar. 

Stamopbouw

De stam van de Gebr. Löwik begint met het zogenaamde ‘Oud Koppel’. Dit zijn 2 zomerjongen in 1978 aangeschaft. De nazaten van dit koppel vlogen en vliegen nog steeds geweldig. Je kunt zeggen dat dit koppel formidabel vererft. Het is nu in 2017 nog steeds de basis van hun beste vlieg- en kweekduiven. Deze 2 zomerjongen van toen stammen beiden af van de beste fondduiven die in het oosten van het land hebben rond gevlogen.  De zwarte doffer kwam van Gerard Telgenhof, rechtstreeks uit zijn geweldige ‘Fonddoffer’, ras Aarden maal Hermans. De kraswitpen duivin kwam van Theo Klein Haarhuis uit zijn formidabele ‘41’, die toen gepaard zat aan een nichtje van hem. Het ras was Grondelaers maal Aarden. Nazaten van dit ‘Oud Koppel’ vormen nog steeds de basis van onze huidige kolonie. Omdat de mannen uit Almelo veel aan inteelt en lijnenteelt doen hebben ze door de jaren heen betrekkelijk weinig nieuwe duiven ingebracht als bloedverversing. De laatste inbreng met succes komen zoals gezegd van Wim Derksen (zo’n 20 jaar terug) en Ben Roodbeen (3 jaar geleden).

Het seizoen en verzorging
Normaal gesproken wordt er 2 februari gekoppeld. In het voorjaar was Ben ‘niet goed te pas’. Het plan moest worden omgegooid. Doordat Ben in de lappenmand zat dit voorjaar werd er pas eind maart gekoppeld. Het is goed bevallen. Grote kans dat het volgend jaar weer zo gebeurt. Ben: ‘Het is wel makkelijk. Je hoeft de duiven niet meer te scheiden als ze een jong hebben grootgebracht en je kan gelijk starten met het seizoen. Het enige nadeel is de wat latere jongen. Deze zijn nu op de navluchten ingespeeld, op de eerste ronde van de kwekers na.’ Alle vliegduiven mogen 1 jong grootbrengen. In vier rondes worden 60-70 jongen gekweekt, met name van de kwekers. In april en mei worden alle duiven ingespeeld met de vereniging. Zelf africhten doen ze niet of nauwelijks, hoewel sommige gedreven liefhebbers hier wel succes mee lijken te hebben. Aloys en Ben: ‘Wij laten het kaarsje niet aan 2 kanten branden. Onze oude duiven moeten jaarlijks 2 marathonvluchten doen, en de jaarlingen éénmaal.’ De mannen spelen al jaren met 30 koppels duiven op nest. Verder hebben zij nog 8 kweekkoppels. In het vlieghok hebben ze roosters op de vloer, zodat er niet telkens moet worden schoongemaakt. Het voeren van de duiven is vrij eenvoudig. De oude duiven worden royaal gevoerd, er ligt meestal wel een beetje voer in het hok. Als alles is opgegeten, wordt er weer bijgevuld. Drie- of viermaal daags in de zomer. Er is altijd grit/roodsteen en vitamineral op het hok. Dit wordt geregeld ververst. Het voer is in het seizoen vliegvoer, wat in de kweekperiode soms wordt aangevuld met kweekvoer. In de winter worden alle duiven geënt tegen PMV en pokken. In de periode 2014 tot en met 2016 is er op aanraden van andere goede liefhebbers geënt en gekuurd tegen paratyfus. Sinds 2017 is dat weer afgeschaft. Ben en Aloys zagen geen verschil. Dat ze zoveel mogelijk de duiven natuurlijk willen houden, speelde ook een rol. 


De duiven die het hem deden
Bij de Marathon Noord tellen alleen de twee bovenste van de lijst. Dat is bekend. Vaak zie je bij de prijswinnaars dat ze één of twee topduiven hebben, die het kampioenschap binnenhalen. Daar is natuurlijk niets mis mee, want je moet wel die toppers hebben. Ben en Aloys Löwik hebben echter iedere vlucht een andere topper die de punten binnenhaalt. Op St. Vincent hadden de broers uit Almelo 8 duiven mee en 4 vlogen zichzelf in de prijzen. De eerste duif voor de Marathon Noord was de NL13-1718007. Zijn won de 30e St. Vincent in de Marathon Noord (59e nationaal). Deze duivin is een volle zus van de 1e nationaal Cahors 2012. Zelf won ze voor haar mooie prijs op St. Vincent 2017 de 38e NPO Limoges en de 51e nationaal Cahors 2016. De vader van deze duivin is ‘Sammy’.  Hij won o.a. de 75e nationaal Bergerac tegen ruim 14.000 duiven. Kort in zijn stam zitten Löwiks topduiven als ‘De St. Vincentdoffer’, ‘Münchenduif’, ‘De Perpignan’ en ‘de Barcelona’, die de 74e nationaal Barcelona won. De moeder van ‘de 007’ komt uit de 1e Internationaal St. Vincent met een dochter van ‘Rooie Sien’,  een topper van het hok van Ben en Aloys. 
‘Boris’ de NL12-1144121 was hun tweede duif. In de competitie won hij de 37e St. Vincent en de 76e nationaal. Eerder won deze doffer o.a. de 129e nationaal Orange 2013, 67e NPO Bergerac 2014 en de 40e NPO Bergerac. De vader van ‘Boris’ komt uit een zoon van de 1e Internationaal St. Vincent met een dochter van de 1e NPO Mont de Marsan. De moeder van deze doffer is een dochter van de 2e NPO Bergerac, die tevens de 25e nationaal St. Vincent won. Dit is ‘De Matador.’ De moeder van ‘Boris’ is eigenlijk helemaal ingeteeld naar de 1e Dax van de VNC van 1990. Op Bergerac pakte ‘Boris’ de punten met de 54e Bergerac in de Marathon Noord-competitie. Het was tevens de 226e nationaal. Op deze vlucht hadden ze 7 prijzen van de 10 gezette duiven. Hun eerste duif (de 4e getekende) pakt de 36e nationaal. Dit was de NL16-1128031, omgedoopt tot ‘Dark Lady’.  Voor deze duivin was Bergerac haar eerste marathonvlucht. De vader komt van Ben Roodbeen uit Renkum. Hij komt uit broer Dima 2 met een zus van Misha. Twee topduiven van Ben. De moeder van ‘Dark Lady’ komt uit een doffer van Jan Becker uit Nijverdal uit zijn Jan Peters-duiven met een dochter van ‘De Dax-doffer’. Tussen St. Vincent en Bergerax hadden de Gebr. Löwik op Dax 6 duiven mee en 3 prijzen. De eerste duif was de NL13-1718091, ‘Coco’. Zij won de 3e Dax in de Marathon Noord, tevens de 6e nationaal. ‘Coco’ won eerder o.a. de 39e NPO Albi in 2016 en de 40e St. Vincent 2016 in de NU-zone. De vader van ‘Coco’ komt van het soort van Jan Peters uit Bemmel. Hij komt uit een zoon van de 1e nationaal Mont de Marsan met een dochter van ‘Het Kweekertje’, toen gekoppeld aan de duifkampioen van Afdeling 8. De moeder van ‘Coco’ komt eveneens uit super materiaal. De vader van deze duivin is Opa (uit Dax-doffer met de 3e nat. Bordeaux) en de moeder is ‘Het Goudmijntje’. Zij won o.a. de 11e nationaal St. Vincent, de 34e nationaal St. Vincent en de 41e nationaal Tarbes. De tweede duif voor de Marathon Noord won de 151e Dax (tevens 401e nationaal). Met al deze duiven samen werden de Gebr. Löwik ook nog eens 4e Criterium der Azen van de Marathon Noord.


Tot Slot
Het was geweldig leuk om kennis te maken met Ben en Aloys Löwik en Bens vrouw Pauline, die dit jaar voor de duiven een enorme steun is geweest, omdat het met Ben niet altijd even lekker ging. Deze liefhebbers beschikken over een geweldige stam duiven, wat ook is af te lezen als je hun duiven ziet. Ik wil ze daarom ook nogmaals feliciteren met de podiumplaats op de middaglossing bij de Marathon Noord … ook namens Mike. Ik hoop in de toekomst nogmaals een verslag van deze mannen te maken met een prachtige duivenstam!

Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.