De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Jelle Jellema, Nijverdal, 2e Ochtendlossing SMN 2017

Geplaatst: 12-10-2017

Jelle Jellema, Nijverdal, 2e Ochtendlossing SMN

Als je zonder een naam te noemen een verhaal vertelt dat als volgt gaat: Er is een competitie in de Noordelijke helft van Nederland. In deze competitie doen honderden liefhebbers mee. Er is een onderdeel dat gaat over de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan. Alleen de twee bovenste van de lijst tellen voor deze competitie. In de periode van 2015 tot en met 2017 is er een liefhebber die achtereenvolgens 3e, 1e en 2e is geworden en mensen mogen raden wie dat is, dan denk ik dat meer dan 90% zal zeggen: ‘Dat moet Jelle Jellema zijn! Niemand vliegt er de laatste jaren zo constant als hij!’ En dan moet je als opgever van dit raadsel alleen maar instemmend en met veel respect knikken, want inderdaad … niemand anders is hier toe in staat.

Vooraf
De laatste seizoenen heb ik veel mogen schrijven over en met Jelle Jellema uit Nijverdal. Voor de site en het boekje van Marathon Noord. Voor de site, de uitslagenboekjes en het kampioenenboekje van de Fondunie 2000. Dit jaar nog heeft Jelle twee vluchten gewonnen van de Fondunie 2000, waardoor er een leuk verhaal in de uitslagen van deze vluchten (Barcelona en Narbonne) stond te lezen. Jelle speelde ook nog tweemaal de tweede prijs in dit mooie concours voor liefhebbers uit de afdeling 6 tot en met 11. In het winterseizoen van 2016 stond er een prachtige serie over de prestaties van Jelle in het superjaar 2016 op Het Marathonduivenjournaal (www.marathonduivenjournaal.nl). En nu leest u over 2017 en de wederom schitterende prestaties die zijn geleverd door de vliegende dierenarts met zijn duiven. U zult stukjes herkennen (daar ontkomen we niet aan). De kracht van herhaling is waarmee uw (parate) kennis wordt vergroot. En u zult ook weer nieuwe dingen lezen. Al met al hoop ik dat u weer geniet van dit artikel.

Nog even in het kort de liefhebber
Jelle Jellema is een grootheid in de marathonduivenwereld. Jelle is begonnen samen met zijn vader in het Friese Steggerda met duiven van Piter Beerda (Het Fondkoppel) met een mooie inbreng van Zwart Goud van Akkermans. Later heeft Jelle topduiven ingekruist zoals zonen van Miss Gijsje van Arjan Beens, duiven van het stamkoppel van Harold Zwiers en duiven van Hugo Batenburg. Zo is zijn stam sterker en sterker aan het worden. De grootste reden van deze groei is Jelle zelf. Hij zit nooit stil. Hij is altijd op zoek naar verfijning van de verzorging, de trainingen en op zoek naar goede duiven om in zijn goede stam in te brengen. De nieuwe inbreng slagen niet allemaal, maar er zitten gelukkig ook duiven bij die de stam verrijken. Nog even een greep wat hij de laatste jaren heeft gewonnen: 6e en 9e nationaal St. Vincent ZLU 2015, 5e en 6e nationaal Pau 2016, 3e en 10e nationaal Barcelona 2016, 13e nationaal Marseille 2016, 3e en 6e nationaal Narbonne 2016 en 3e en 9e nationaal Perpignan 2016. In 2017 kwam daarbij o.a.: 2e nationaal Barcelona, 18e nationaal Narbonne en 2e en 11e nationaal Perpignan.

De duiven van het 2e Kampioenschap Ochtendlossing
Op Barcelona bleef helaas de 1e getekende, Evi, achter. De tweede getekende was de NL14-1559583. Deze topduivin wordt Rena genoemd. Ze won vorig jaar de 5e nationaal Pau en de 30e nationaal Marseille. Dit jaar pakte ze in de Marathon Noord de 17e Barcelona en de 27e Perpignan. Dit was goed voor de 132e nationaal Barcelona en de 350e nationaal Perpignan. Hiermee zorgde zij voor het belangrijkste aandeel in het 2e Kampioenschap Ochtendlossing van Jelle.  

De vader van Rena heet Roman. Hij is een zoon van Blauwe Benno met Romee. Blauwe Benno won in 2015 als enige Barcelona-ganger prijs op Barcelona en won daarnaast 6 prijzen binnen de eerste 100 van diverse NPO-vluchten, waaronder de 3e NPO Bergerac. Blauwe Benno is gekweekt door Benno Kastelein uit een doffer van Harold Zwiers (Zoon Limoosje) met een duivin van Jelle (Inteelt Saffier). Blauwe Benno stond op Romee, één van de beste middaglossingsduiven die er in Nederland ooit heeft rondgevlogen (ze won o.a. 3e nat. Bergerac, 3e nat. Orange, 3e NPO St. Vincent, 5e nat. Brive en 6e NPO Aurillac). Zij komt uit een doffer (Inteelt Saffier) van het eigen soort en een duivin van het soort van Volkens (dochter Jackpot). De moeder van Rena is Evi, de eerst getekende van Barcelona 2017, die dus helaas achter bleef. Zij was één van de beste duiven van Jelle. Ze won voor 2016 3 prijzen bij de eerste 150 in groot verband, waaronder de 27enationaal Perpignan in 2015. In 2016 won ze de 10e nationaal Barcelona en de 9e nationaal Perpignan. Zij komt uit een zoon van Miss Gijsje met Mr. Beautiful met ‘Sophie,’ die o.a. de 3e, 13e en 29e nationaal St. Vincent won en de 15e nationaal Bordeaux. Zij is een dochter van Orion en Mirna.  De tweede duif die zorgde voor het behaalde Kampioenschap is de NL2015-1320979.

Zij won de 18e Marseille in de Marathon Noord, wat goed was voor de 157e nationaal. Deze duivin gaat door het leven als Silke. In het seizoen 2016 won ze de 631e nationaal Agen ZLU en de 3e nationaal Narbonne. De vader van Silke is de zoon van Miss Gijsje en Mr. Beautiful van Arjan Beens, Hij is bijvoorbeeld ook de vader van Evi (9e nationaal Perpignan en 10e nationaal Barcelona). De moeder van Silke is Het Klein Kweekstertje, die ook de moeder is van Silvie (3e Internationaal Barcelona 2014). Het Klein Kweekstertje vloog zelf onder andere de 18e nationaal Bordeaux in sector 4. Het Klein Kweekstertje komt uit Jaguar (zoon Zwart Goud met Mini), die o.a. de 36e nationaal Bergerac won, met Meike. Meike won o.a. de 9e nationaal St. Vincent  en komt uit Lucas, een kweker van meerdere goede duiven.

Nog enkele vragen aan Jelle
Was je verzorging anders dan in 2016? Jelle: ‘Hetzelfde! Ik heb mijn duiven vaak gecontroleerd op ‘Het Geel.’ Eén keer hadden wat duiven het geel … na Mont de Marsan en die duiven zijn individueel behandeld. Op Agen had ik door 8 dagen mand wat scheefvliegers (o.a. duiven met dagfondbloed). De duiven hebben in de voorbereiding veel getraind, minimaal 1 uur trainen per dag (goed gevoerd). Vervolgens komen ze ineens 8 dagen stil te zitten in de mand en dan weer een hele dag en meer vliegen. Logisch dat er dan wat spierproblemen hebben.’ Hoe ziet de trainingsopbouw er uit? Jelle: ‘Zo snel mogelijk mee met de vluchten. Vooral met mooi weer moeten ze elke week mee. De beste 15 duiven zijn wat later ingeschakeld. Deze duiven hebben genoeg ervaring … voor hen is ritme genoeg.’ Veel liefhebbers hebben succes met jouw duiven. Geeft dat voldoening? Jelle: ‘Jazeker, het geeft ook weer een bevestiging dat het goede duiven zijn. Ik heb er veel plezier van!’

Tot Slot
Het verhaal rondom de 2e nationaal Perpignan mogen we u, als lezer, niet onthouden. Jelle: ‘Ik sliep onrustig. Ik wist: ’s Nachts een duif krijgen, betekent gelijk een hele vroege duif. Ik werd 2 uur wakker van een trillende telefoon. Ik slaap in zo’n nacht toch al licht. Er kwam een appje binnen van Dennis Borkent: Je gaat vroeg pakken! Ik toch maar even naar buiten … met een lampje geschenen, zat niets. Ik kon toen niet meer slapen. 2 uur! Wat moet je doen? Ik dacht bij mezelf: ik ga de jongen alvast water en voer geven. Je doet gekke dingen midden in de nacht… Ik liep met de handen vol naar het hok. Het was pikkedonker toen ik richting het hok liep … In de verte kwam wat aan en dat kwam heel langzaam aanvliegen. Ik stond als aan de grond genageld … met mijn handen vol! De duif viel op mijn hoofd en gleed er aan de voorkant vanaf op de grond, mijn gezicht een beetje beschadigd (jammer dan!), ... ze vloog vervolgens tegen de ren … het was namelijk aardendonker. Zij ging daarna boven op het hok zitten. Met behulp van twee lokduiven kwam de duif na 20 minuten binnen. Wat een belevenis!’ … Het was ook weer een gezellige belevenis bij de familie Jellema op een natte vrijdag begin september. Namens Mike en mijzelf wil ik jullie danken voor de gastvrijheid en feliciteren met het behaalde kampioenschap in de Marathon Noord. Tot een volgend bezoek.

Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging