De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Weblog Arjan van Gent september 2017

Geplaatst: 26-9-2017

het was weer even geleden dat ik mijn weblog geplaatst heb. Bij deze... bijna een heel seizoen.. 

Week 23-25

Moeilijk is het om deze weken positief te blijven. Alle doffers hebben de laatste Roye ook aangedaan. Dat ging prima. De duivinnen moesten bijna allemaal leggen, dus ja, dan blijven deze thuis. 
Daarna de jaarlingen ingekorfd naar Vierzon. Tevens een 2-tal oude duiven, welke weinig kilometers gemaakt hadden. Voor deze jaarlingen was Vierzon dus een brug te ver. 4 weg en ook nog een oude duivin. Daar werd ik niet vrolijk van. Dus maandagochtend gelijk een afspraak gemaakt in Kockengen en de St.Vincent ploeg laten nakijken. mest was prima en de keeluitstrijkjes ook. 1 met een beetje slijm en geel. Deze doffer heb ik vorig jaar ook twee keer laten controleren en had hij ook het geel terwijl zijn duivin en de andere hokbewoners niets hadden... 
Dus toch maar 6 meegegeven op St.Vincent. Wel wat veel, maar ik wil weten wat erin zit. De eerste komt 1/2 uur na concours thuis. De tweede zondagmorgen en de derde maandagmorgen. Beetje balen, maar laten we hopen dat er nog meer doorkomt. Volgend jaar denk ik heel zuinig inkorven op St.Vincent en dan meer op de andere vluchten.

De duiven voor Agen Sector en de jaarlingen zijn meegeweest op de africhting van de jongen Gorinchem. Ging prima. De jaarlingen gaan nu naar jongen St. Job en daarna naar de midfondvlucht van Morlincourt. Even weer twee nachten mand. Dan Pont St Max en daarna nationaal Chateauroux.

Tijdens de Marathon Noord bestuursvergadering krijg ik een Appje van mijn vrouw. Er zit een blauwe duif op de spoetnik en het lijkt een oude. Dus in de spoetnik gelaten en bij thuiskomst was ik verbaasd. Achtergebleven van Agen ZLU 2016. Gummi nog om, telefoonknijpring, chipring en de gewone ring. Zag er blakend uit. Uitgeruid, maar wel barstend van de honger. NU waaide het enorm die dagen dus ik denk dat deze vanuit bijvoorbeeld Engeland de oversteek gewaagd heeft. 
De blauwe doffer eerst in de schuur gehad aan een pillenkuur. Geel, Wormen, Orni en meer van dit soort werk. Daarna na een korte week weer tussengevoegd. Inmiddels is hij al met het jongenprogramma naar Gorinchem geweest met alle jaarlingen en kwam prima thuis.

Bij de kwekers liggen 4 koppels eieren van de combinatie Baas-Berg. Een bonnetje van het Marathonduivenjournaal was de aanleiding. Lekker gekletst op een super lokatie van deze combinatie. Ik hoop dat de eieren uitkomen en voor een positieve impuls zorgen. 
Zij spelen hun jaarlingen voor het eerst tijdens de jonge duivenvluchten. Ze krijgen als jong wel een paar lapjes, maar dat mag geen naam hebben. Het is een systeem, maar dan heb je wel weer een extra hok nodig.
1 van de jongen gaat de spiegel heten en de ander Rijdend oudje. Waarom? Tijdens het koffiedrinken komt er een buurvrouw om de hoek of ze bezoek hebben. Heeft een 91 jarige de spiegel van mijn auto gereden en naar later bleek wat schade aan mijn voorspatbord veroorzaakt. Dus schadeformulier ingevuld en de spiegel met de nodige tape vastgezet. Inmiddels is alles door de schadeherstel weer gefixed. 
Richard en Paul gaan pieken op de ZLU vluchten en ik denk dat dat wel gaat lukken. De duiven zagen er in ieder geval super uit.

De jongen zijn de zaterdag van St.Vincent wederom allemaal geinspecteerd, druppeltje luis/worm gehad en een knijpringetje gekregen voor het opleren. Om 1200 uur allemaal in de mand en om 1800 uur gelost op 2 kilometer. Gelijk kon ik een dag later de eerste roofvogelslachtoffer noteren. Deze liep in Koog aan de Zaan op straat en was opgepikt. Maar schade aan de rug en onder de vleugel. 
verder worden de jongen nog geënt, en ik hoop een paar keer weggebracht om mee te gaan op Meer en anders een week later op Asse-Zelik. Ik moet ook nog voor mijn werk een paar dagen weg naar het buitenland, dus dan kan het in ieder geval niet... 
Ze vliegen prima en de buizerd zorgt voor de nodige hoogte-training.

Ik hoop op meer positiviteit de volgende week...

Week 26-29

In deze weken zijn er 4 duiven naar Agen Sector ingekorfd. Allen van 2015. 15 minuten buiten concours voor het NIC kwam de eerste. Deze heeft wel prijs in de ZCC en het Rayon. 30 minuten later kwam nummer 2. De andere twee zijn er nog steeds niet. Weer 2 duivinnen weg helaas.

De jaarlingen en de blauwe Late Agen zijn naar St. Job geweest, naar Hank met de opleerkar van de zondag van Edam. En toen naar Pont St. maxence waarvan ze super kwamen. naar Hank had ik ook de doffers mee welke naar Bordeaux ochtend lossing zijn geweest. 
na de terugkomst van Agen heb ik de duiven op weduwschap gezet. Ik had nog 5 duivinnen over en 13 doffers. Dat gaf meer onrust dan vreugde en ook geen trainingsarbeid. Dus de duiven na 10 dagen weduwschap een 3-tal doffers ingekorfd voor Bordeaux ochtendlossing. Ik heb dus Dax overgeslagen. De eerste komt 15 minuten na slutijg van het concours terug op zondagmorgen 08.25 uur. De tweede exact 3 uur later en de laatste om 0700 uur de volgende ochtend. Dus deze zijn allemaal weer retour. 
De 7 van Pont St Max kwamen 20 minuten na de eerste duif in de ZCC en binnen 20 minuten waren er 6 van de 7 en de laatste na 50 minuten. Dus prima. De duivinnen zaten klaar voor ze. 
Ook is er nog een duivin van St.Vincent thuis gekomen en na de quarantaine heb ik deze weer bij de duivinnen gezet. Dus nu 6 dames weer in het hok. 
De doffers trainen super en de 7 gaan nu door naar Chateauroux, lekker in de nationale lossing 670 km vliegen als training.

De jongen zijn inmiddels nu 3 x weggeweest. 12km, 25km en 35km. Ik hoop ze voor zondag nog een keer weg te brengen en dan kunnen ze volgende week dinsdag bij goed weer naar Asse/Zellik wat 180km is ongeveer. Ik heb minimale verliezen, nu 3 of 4 in totaal inclusief het roofvogelslachtoffer.

Bij de kwekers groeien de Baas-Berg jongen prima. Veel blauwen en lichte krassen.

Verder zie ik hokken die geweldig presteren en hokken die minder presteren dan vorige jaren. Positieve hokken zijn bijvoorbeeld IJs Kaptein, Duo Groot-Leijen, P. Zuurbier en B. van Holland en Zn.

Ook is de website van Jan en Joke Kaman klaar. Ga eens kijken op www.comb-kaman.nl . Een mooie, strakke site met veel informatie.

week 30-32

In deze weken zijn de doffers naar Chateauroux geweest. De duiven kwamen redelijk goed.. 'savonds 5 van de 7 retour. De laatste twee heb ik niet meer gezien. Dit waren ook diegene die al vluchten lang de laatste waren. 
Bergerac Nationaal werd overgeslagen en ik heb er 7 ingekorfd voor Cahors. Twee duivinnen en 5 doffers, waaronder de doffer die bijna een jaar na Agen terugkwam (ook naar Chateauroux geweest), 1 jaarling, 2 laatste kans doffers, nog een doffer en 2 duivinnen. 4 doffers stonden wel op 4-5 pennen, maar ik heb de gok genomen. AL met al waren de twee duivinnen te laat maar wel thuis, 1 doffer op woensdag en de rest is nog onderweg. Inmiddels zijn er nog twee doffers retour, dus de teller staat nu op 5 van de 7. 

De jongen heb ik nog twee keer weggehad op kleine afstanden en 1 keer in de kar van Edam. Op deze zondag was er een harde zuidwestenwind en nu twee weken later zijn er nog 4 weg. Dus eigenlijk een prima verloop. Ze kwamen allemaal alleen, hebben veel geleerd en gaan as dinsdag mee naar Meer met de fondclub. Ik hoop ze dan nog twee of 3 keer te kunnen spelen, voordat ze echt te kaal worden. 

De spiegeltjes van Baas-Berg doen het prima. Deze proberen rond te vliegen en luisteren ook al. 

Het plan is om het kweekhok te verkleinen naar 7 of 8 koppels. Dus 2 koppels minder. IK ben goed op weg, dus dat gaat lukken. De laatste jongen zijn weg, dus ik ga hier de broedhokken op half zetten. 

Tussendoor zijn de oude duivenhokken weer schoon, na het uitruimen lekker met Virkon S gespoten en laten drogen. 
Verder is het plan om volgend jaar de twee oude duivenafdelingen te gebruiken om de duiven voor de vluchten te scheiden. Ik heb kantelbroedhokken en kan dus van een half broedhok 2 zitplaatsen maken. Hierdoor kan ik dus 2 x 18 zitplaatsen creeëren. Dus gescheiden inspelen en daarna koppelen. Eens kijken of dat wat wordt.

Verder wel weer 2 leuke referenties gehad. Ed Hooyschuur maakte een superuitslag op Bergerac en zijn 4e duif was een jaarling van mij. Ook Jack Spaansen pakte de 298 weer van 2015. Dus de duiven kunnen het wel.

Week 33-37

In deze weken de jongen nog twee keer mee gehad naar Meer met de fondclub. Ging prima. Nu zijn ze enorm kaal en ik heb besloten de jongen te stoppen. 

Alle broedhokken staan op half, in de vlieghokken heb ik de schotjes aangebracht om de broedhokken om te vormen naar zitplaatsen. 

Het plan voor het kweekhok wordt doorgezet. Dit betekent dus terug naar 7 of 8 koppels. Het 
het voer zit op het rui-regime. Dit betekent Rui-winter van Wielink met daar door de mix-extra rui voor ongeveer 20%. Regelmatig de Zak allerhande van van Tilburg. 
De jongen en de ouden zitten nu door elkaar en dit maakt het makkelijker met loslaten en voeren. 1 keer per week even met de stofzuiger door het hok om de veren op te zuigen. 1 of 2 keer per week een bad in het hok en de duiven worden weer blij. 

Ben op dit moment druk bezig met het kampioenenboek van Marathon Noord. Deze moet af en naar de drukker dus dat wordt even een druk werkje. 
Ook bezig met een mooie duivenpagina voor iemand in het oosten van het land. Het ontwerp is af, nu is het meer zaak om e.e.a. te gaan vullen.

verder hebben we voor de marathonavond al twee liefhebbers bereid gevonden om in het forum te zitten. datum: vrijdag 23 maart 2018!

Dus weinig te melden, alles gaat zijn gang. 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.