Ben van Holland en zn, Ede, 1e Kampioen Middaglossing SMN en beste duif over drie jaar Middaglossing. 3e kampioen ochtendlossing 2017
Eind oktober wordt jaarlijks de feestmiddag van onze prachtige Marathon Noord-competitie gehouden. Op de feestmiddag van Marathon Noord staan sinds 2002 twee eretrapjes voor het podium voor nummers 1, 2 en 3. Eén voor de eerste drie van de Middaglossing en 1, 2, en 3 voor de Ochtendlossing. Voor 2002 bevatte de competitie alleen een competitie voor de Middaglossing. Sinds 2002 heeft nog nooit iemand zowel op het ereschavot van de Middaglossing als voor de Ochtendlossing gestaan in hetzelfde jaar. Ben en Ronald van Holland uit Ede schrijven dit jaar geschiedenis … Zij hebben het geflikt … 3e op de Ochtendlossing van 266 deelnemers en 1e op de Middaglossing van 433 deelnemers. In één woord GEWELDIG! Na het winnen van de auto bij Marathon Noord in 2014 nu deze superprestatie. Eigenlijk kunnen dat alleen de topmelkers! Waarom? Als je op elke plaats op teletekst hebt gestaan met je duiven en op sommige plaatsen meerdere keren … je kan een auto winnen in een competitie met honderden deelnemers, dan kun je ook op twee eretrappen tegelijk staan in één seizoen. Ben en Ronald … het is geweldig! Ik ben niet het type om snel stil te vallen, maar toen dit nieuws naar me toe kwam was ik het wel … Het is prachtig!
De liefhebbers
Ben speelt samen met zijn zoon Ronald, die zelf nauwelijks tijd heeft voor duiven vanwege zijn werk. Ben is inmiddels met pensioen en neemt de taak van zijn zoon erbij. Ronald heeft bij zijn eigen huis ook nog een hok, waar op de naam van Ronalds vrouw wordt gespeeld. De naam Ben van Holland zingt al tientallen jaren rond in de Gelderse Vallei rondom Ede en omgeving. Een liefhebber die elk jaar verschillende keren vroege duiven pakt. Een echte liefhebber die kan genieten van zijn duiven en eveneens kan genieten van ‘het melken’ met duivenliefhebbers onder elkaar. Een man met een geweldige stam duiven, waar we later in dit verhaal op terugkomen. Kortom een man met een geweldige staat van dienst. Ben had al duiven met zijn vader en broer Wim. Hij is zeg maar ‘tussen de duiven’ geboren. Toen hij in 1976 samen met zijn vrouw op hun huidige adres, aan de Hakselseweg, ging wonen, werd er ook hier met duiven gestart. De eerste duiven kwamen van Ale van den Bosch uit Veenendaal. In het begin werd er op alle vluchten mee gedaan en vanaf 1989 is de overstap naar de fond gedaan, waarbij tot een paar jaar terug de dagfond er ook nog bij werd gedaan. De dagfondduiven zijn inmiddels in het vlieghok verdwenen, zodat de Grote Fondduiven meer ruimte hebben. In 2000 werden Ben en Ronald nog Kampioen Oude Duiven van de GOU, maar ook 1e Algemeen Kampioen bij de Jonge Duiven. Een prestatie waar Ben met recht nog apetrots op is.
De stamopbouw
Bij de koppeling is het basisprincipe: Goed x Goed. Het overgrote deel van de fondstam van Ben en Ronald van Holland bestaat uit duiven van Jac. Steketee. Vanaf 1989 komt Ben al bij deze Zeeuw, die hem uit de beste duiven nazaten heeft gegeven. Nu loopt er bijvoorbeeld een zoon uit ‘De Marseille’ van Jac. in Ede. In de loop der jaren heeft Ben de nodige duiven in deze ingeteelde stam gekruist. Ze heeft hij van Sam de Jong een oude kweker gehad, waar hij nog verschillende jongen van heeft gekweekt. Verder is er inbreng van Jan Polder (ook veel Steketee-duiven), Gerard van Tuijl, Leo Rompelaar en een goede duivin van Wout van de Hoek. Sinds een jaar of 5 hebben Ben en Ronald duiven van Bennie Homma. Hier heeft hij drie bruikbare duiven van over. Ben zit niet stil, want sinds 2014 doet hij samenkweek met Jan Hendriksen uit Lunteren (nu Ederveen). Jan had 2 duivinnen nodig. Ben gaf hem 2 duivinnen en sindsdien doen ze samenkweek. Verder zijn er door de ziekte en uiteindelijke overlijden van Leo Rompelaar extra duiven naar Ede gekomen. Dit komt omdat Ben de duiven van Leo tijdens zijn ziekte heeft verzorgd. De duiven zijn naar Ede gebracht. In de hoop dat als Leo beter zou worden hij zo weer verder zou kunnen gaan met zijn duiven. Helaas heeft dat niet mogen gebeuren. De duifkampioen over 3 jaar in de Marathon Noord is vernoemd naar Leo. Ben, mogen we zeggen dat de samenkweek met Jan Hendriksen en de inbreng van de duiven van Leo Rompelaar de laatste jaren jouw duivenstam die toch al prima is een verbetering hebben gebracht? Ben: ‘Dit kun je zo wel stellen. Ik ben heel blij met de duiven van Leo en de samenkweek met Jan Hendriksen.’
Marathon Noord
Zoals in de inleiding gezegd hebben Ben en Ronald een superjaar gehad in de Marathon Noord. Ze behoren dit jaar bij de ‘grootverdieners’. De volgende kampioenschappen werden binnen gehengeld: 1e Middaglossing Marathon Noord, Duifkampioen Middaglossing over 3 jaar Marathon Noord en 3e Ochtendlossing Marathon Noord. Vooral de combinatie van 1e Middaglossing en 3e Ochtendlossing is heel bijzonder. Sinds 2002, de start van de competitie van de Ochtendlossing, is het nog niet gelukt dat een liefhebber bij beide disciplines op het podium is geëindigd. De volgende duiven kregen dit voor elkaar (voor SMN staat de prijs bij Stichting Marathon Noord):
13-1810954: 4e St. Vincent SMN (7e nationaal tegen 3.093 duiven), 2e Dax SMN (4e nationaal tegen 2.573 duiven), 248e Bergerac SMN, 1e Duifkampioen over 3 jaar (2015-2017) van Marathon Noord met onder ander in de eerdere jaren de 197e nationaal St. Vincent tegen 3.278 duiven, 129e nationaal Cahors tegen 5.028 duiven en de 129e nationaal Albi tegen 3.814 duiven. Deze doffer (‘De Leo’) komt uit een samenkweek met Leo Rompelaar in 2013. De vader is van Ben en Ronald en is overwegend een Steketee-duif. Hijzelf komt uit ‘Zoon Marseille’ van Jac. Steketee met ‘Het Supertje 985’, die o.a. de 23e nationaal Mont de Marsan won tegen 7.425 duiven. De moeder van ‘Leo’ komt van Leo Rompelaar uit het Oude Hein Oostenrijk-soort en andere Aarden-lijnen via Jaap Mazee uit Ens. De vader van deze moeder is een Zoon Orhana (1e nationaal Bergerac bij Jaap) met een Kouters-duivin (Zoon Lima maal Dochter Marseille).
14-1772155 is mede-winnaar van de titel op de middaglossing. Deze doffer (‘De Jan’) won de 40e Bergerac SMN (177e nationaal tegen 6.219 duiven). Hij komt uit een doffer van Jan Hendriksen. Deze doffer komt rechtstreeks van Gerrit en Jaco van Nieuwamerongen uit Veenendaal en won bij Jan de 7e nationaal Cahors. Hij is een zoon van de wereldberoemde Carteus Giant, die ook vader is van de 3e nationaal Narbonne, 7e nationaal Perigueux, 15e nationaal St. Vincent, 11e nationaal Brive, 14e nationaal Cahors, enz enz en ook grootvader van o.a. 4e nationaal St. Vincent, 18e nationaal St. Vincent enz enz. De moeder van ‘de Jan’ is een goede kweekster van Ben en Ronald. Zij komt uit ‘Zoon Marseille’ (daar is deze doffer weer) met een duivin van Grad Roeffen en zn (uit ‘De Blinde’).
Duivenvrienden die programma spelen
De beleving van een marathonduivenliefhebber is toch wel heel anders als die van de programmaspelers. Bij Ben en Ronald komt regelmatig duivenvriend Manus Pol kijken. Helaas is deze duivenvriend gestopt met de duiven, omdat hij heel erg veel last van roofvogels had. Voordat zijn jongen goed in de lucht zaten was hij al meer dan de helft kwijt. Manus kwam met de vlucht St. Vincent even kijken … hij was toch in de buurt. Ben zat achter het huis, waarvandaan hij geen zicht op de hokken heeft. De garage neemt het zicht weg. Manus: ‘Moet je niet naar het hok. De St. Vincent-duiven komen, toch?.’ ‘Nee, man,’ zei Ben, ‘ die komen waarschijnlijk vanmiddag pas … denk ik.’ Die duif, die de 7e nationaal vloog, kwam ook in de middag. Manus, zei later nog tegen Ben en Grada: ‘ Je hebt de duif niet gezien zeker! Je zat nog lekker achter het huis.’ Ben zat die middag natuurlijk wel op zijn post. Met Dax kwam Manus echt even kijken. Ben zat rustig de duivenkrant te lezen. Manus: ‘Kunnen de duiven niet komen?’ Ben: Kan, … maar kan ook nog een halve dag duren.’ Op eens vlogen er twee duiven. Waaronder een Witpen … de 954. Een prachtig moment! Ben: ‘Je ziet dan het verschil tussen mij, de marathonduivenspeler en Manus de programmaspeler. Hij is veel gestrester en heeft meer spanning, terwijl ik ontspannen zit te wachten. Die stress schiet je niets mee op. De duif komt er niet eerder door.’
Ben van Holland en zn, Ede, 3e Kampioen Ochtendlossing SMN
Zes duiven uitzoeken en verdelen over drie vluchten is een klus die nog wel te doen is. Maar op die drie vluchten op elke vlucht een vroege duif pakken is heel knap … geweldig knap. En zelfs op Marseille een hele vroege duif. Ben en Ronald van Holland uit Ede hebben het gedaan. Hiermee werden ze 3e Kampioen Ochtendlossing bij de Marathon Noord, terwijl ze ook al 1e op de Middaglossing waren. Het verhaal zet zich hier voort …
Vooraf
Ben is een fervent fietser. Sinds zijn (vroeg-) pensioen heeft hij daar extra tijd voor. Hij maakt tochten van vele tientallen kilometers. Vanuit Ede naar Millingen of Balgoy of Ewijk en naar het westen naar Woerden of Nederhorst ter Berg. Met onregelmatige regelmaat doet hij ook Veenendaal aan. Gewoon gezellig een duivenpraatje, een praatje over het leven en de lekkere eitjes van zijn zwager en zus komen dan mee naar het Kostverloren. Gewoon omdat Ben weet dat Jaco een eitje op brood of bij de nasi lekker vindt. Ik heb een tijdje twee leerlingen voor bijles in Ede gehad. Eentje aan het eind van de middag en eentje aan het begin van de avond. En dan even tussendoor bij Ben bijpraten over de duiven, een happie eten en Grada bakte met regelmaat heerlijke pannenkoeken voor haar kleindochter en voor Jaco. U, als lezer begrijpt, dat deze mensen in mijn hart zitten. Niet vanwege de pannenkoeken (ook lekker) maar vanwege de ongedwongen gezelligheid en het leuke praatje. Ik zeg niet dat ik net zo blij als de familie van Holland was met deze prestaties, maar wel heel blij … de gunfactor is in deze maximaal! Dit maakt duivensport leuk!
3e Ochtendlossing
Ben heeft zich dit jaar gericht op de zes vluchten van de Marathon Noord. Omdat hij een aantal jaar geen ZLU-vluchten heeft mee gedaan, waren de vluchten met een ochtendlossing een moeilijke klus. Op iedere vlucht met een Ochtendlossing werden er twee knappe duiven uit de Middaglossingsploeg gehaald en op Barcelona, Marseille en Perpignan gespeeld. Op iedere vlucht pakten Ben en Ronald een duif op tijd. Een hele knappe prestatie als je maar 6 duiven speelt op deze drie vluchten samen.
12-1240751 is de mede-winnaar van de 3e Ochtendlossing. Zij won de 37e Barcelona SMN (244e nationaal tegen 4.504 duiven). Van de afstamming van deze duif is niets bekend. Het is een laatje van 2013.
14-1611005 won de 7e Marseille SMN (81e nationaal tegen 2.528 duiven). Deze duivin komt uit een doffer van Leen Broek via Aart van den Brink uit Renkum. De moeder van deze vale duivin is een kruising van een doffer van Wilfred Stiel met een duivin van Gerard van Tuyl.
14-1772144 won de 18e Perpignan SMN (229e nationaal tegen 4.789 duiven). Deze doffer komt uit een samenkweek met Jan Hendriksen. De vader is van Jan en komt van wijlen Jan van Schaik uit De Klomp. De moeder is van Ben en Ronald. Zij komt uit de vader van de duifkampioen over de 3 jaar (‘De Leo’) met een duivin van A. Schults en znn (dochter Pikker). Deze doffer zat als jaarling in Den Helder na een dagfondvlucht en een paar weken later in Hilversum. Weer een paar weken later kwam hij op Bergerac normaal naar huis. Toen had hij het spelletje door.
Verschil tussen middag- en ochtendlossing
Ben en Ronald hebben nu goed gepresteerd op de middaglossing als ook op de ochtendlossing. De ideale liefhebbers om te vragen of er verschil is tussen de duiven die goed presteren op de ochtendlossing of op de middaglossing. Ben zegt er dit over: ‘Jaren heb ik ook geen ZLU gespeeld. Vroeger wel. We hadden vroeger een vroege op Marseille en die speelde later in zijn vliegcarrière ook een vroege prijs op de middaglossing. Dit jaar ging het zo. De duiven die we nu op ochtendlossing pakken, hebben we eerder op de middaglossing gepakt. Dus ik denk van niet dat er verschil in zit. De tweede getekende van St. Vincent miste, terwijl hij al verschillende mooie prijzen op de middaglossing had gevlogen. We hebben hem laten uitrusten en hopen dat hij weer in vorm zou komen. Toen we dachten dat hij goed was, ging hij naar Perpignan en toen was het wel raak.’
Verzorging
Ben geeft zijn duiven voer van Matador, Natural, Beyers en Wielink. Dit voer wordt besteld door Elias van Bemmel en wordt geleverd op het adres van Gert van Kooten in Lunteren. Deze beide liefhebbers zitten ook in de club van Ben, wat het allemaal alleen maar makkelijk maakt als Ben wat nodig heeft. In de winter krijgen de duiven veel knoflook. Ben: ‘Ik heb afgelopen winter Koos Steenbeek uit De Bilt gesproken. Hij bevestigde wat ik al een paar jaar dacht. Blijf zoveel mogelijk van de medicijnpot af en probeer de duiven te ondersteunen met natuurlijke producten. We geven de duiven Bony SGR en Bronchovital. Verder krijgen de duiven twee keer in het seizoen een geel druppeltje van Jaap Koehoorn. Dit druppeltje wordt niet specifiek voor een vlucht gegeven, maar als ze lekker op het nest zitten. Ben kan ze makkelijk een druppeltje in de bek geven en dat doet hij dan twee keer per jaar. Naast deze producten geven de mannen uit Ede DuoKruiden, Usneagano en Blitzform van Röhnfried. De mest van de duiven wordt ieder jaar in januari/februari verzameld en dat wordt gecontroleerd door Vincent Schröder. Er zit de laatste jaren niets onder. Deze laatste jaren worden de duiven op deze manier makkelijk gezond gehouden. Een tip van Ben: ‘Het is zaak, als je een mindere vlucht hebt, niet in paniek te raken, maar van de duiven af te blijven. Hiermee wordt de medicijnpot bedoeld. Een goed advies lijkt me.’
Tot Slot
Sinds dit jaar richt Ben zijn jonge duiven af met een één-voor-één lossing. Dit hoorde hij bij een forum van Tim Hage en later vertelde Tims broer Jan dat ook. Ben: ‘De jonkies leren veel op deze manier, want wanneer ze alleen in de lucht hangen, moeten ze zichzelf oriënteren in plaats dat ze in een koppel achter Haantje-de-Voorste aan vliegen. Ik heb veel plezier van deze manier van africhten. Ik denk dat ik er veel voordeel van ga krijgen.’ Tot slot: Ben, Grada en Ronald bedankt voor jullie verhalen, gezelligheid en uitleg. Jullie hebben een geweldige stam duiven en zullen in de toekomst nog veel mooie dingen laten zien met de duiven. Nogmaals van harte gefeliciteerd, ook namens Mike !!!
Jaco van Nieuwamerongen