De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Geert Tiemes uit Didam 1e kampioen ochtendlossing Marathon Noord 2017

Geplaatst: 28-9-2017

Geert Tiemes uit Didam  1e kampioen ochtendlossing Marathon Noord 2017

Om bij Marathon Noord kampioen te worden over de drie ochtend lossingen Barcelona, Marseille en Perpignan mag je geen vlucht verslappen met je aangewezen duiven. Drie jaar geleden stond Geert na twee vluchten in de top drie maar je zult op elke vlucht een van je twee getekenden moeten draaien en dat lukte toen op Perpignan niet. Nu in 2017 pakt Geert dan wél op alle 3 vluchten een getekende met het 1e kampioenschap als resultaat.
Samen met Mike Freriks ben ik op bezoek geweest bij Geert die samen met zijn vrouw Trees aan de Koeleplekstraat in Didam woont. Geert gaat dit jaar 65 worden en heeft vanaf zijn achtste jaar al postduiven. Ze hebben samen twee  volwassen zoons. Ik ken Geert al heel wat jaren en je kunt hem typeren als vastberaden en doelgericht. Sinds een jaar is Geert lid van de nieuwe fusie vereniging “De Vredesbode” in Didam. Voorheen was hij lid bij “De Rode Doffer” in Loil waar hij veel werk heeft verricht in het bestuur. Vorig jaar is zijn oude club gefuseerd met “De Luchtbode” en is er in Didam 1 nieuwe vereniging opgericht “De Vredesbode”. Hier wordt ook nationaal ingekorfd en vervliegen ze attractie prijzen waar Geert o.a. actief mee bezig is om het een beetje leuker te maken in de club.
 

Hokken en duivenbestand
Dat Geert handig is in de bouw (daarin heeft hij zijn boterham verdiend), kun je terug zien aan zijn hokken. Er staat een stenen hok van een meter of tien met verschillende afdelingen. Links daarvan staat een aangebouwd houten hok voor de drie rondes jonge duiven. We hebben ook even een kijkje genomen in de hokken en dan kom je in een ruime accommodatie dat voor een gedeelte in de grond is gemetseld en waarin alles spik en span is, maar zeker doordacht gemaakt. Mooie uitgewitte hokken met veel lucht en op veel plekken roosters. In het  onderhok kwamen we  een verwarming tegen die ,als het voorjaar koud en klam is of de duiven in bad zijn geweest, even aan kan. Wat betreft de jonge garde speelt Geert een clubje op de vroege toer, de rest gaat op de navluchten en een clubje gaat mee met de taartvluchten. Hij doet dit om risico’s te spreiden maar zeker ook om alle jongen uit de diverse rondes aan de tand te voelen. Hij bereidt zijn jongen goed voor door er enkele malen op uit te trekken en ze dan één voor één los te laten.
Zijn duivenbestand bestaat uit 22 weduwnaars en 26 nestkoppels waarvan hoofdzakelijk de dames worden gespeeld. Tijdens het vliegseizoen trainen de weduwnaars twee maal per dag en eenmaal per week rijdt Geert naar Oss om ze te lappen. Het hele jaar door gaan hier de duiven los en af en toe heeft hij last van de kromsnavel en dan is het een paar dagen goed opletten. Verder kweekt hij 100 jongen en heeft hij 12 kweekkoppels die voor een heel groot gedeelte afkomstig zijn van Jelle Jellema uit Nijverdal. Geert ging in 2011,2012 en2013 samen met Peter Wanders naar Jelle om daar nieuwe duiven aan zijn stam toe te voegen. Dat was toen een schot in de roos. Hij had wat nummers op zijn lijstje staan waar hij wat uit wilde hebben, en nu naderhand heeft dat goed uitgepakt. Vooral uit de kinderen van ‘Silvie’ (3e intern. Barcelona 2014) pakt goed uit in Didam. We hebben een paar duiven in de hand gehad en wat opvalt is dat ze eerder klein zijn dan groot, felle ogen hebben en atletisch zijn en wat onrustig  in de hand. Buiten de Jellema´s heeft hij wat Nico Volkens duiven. Het uiteindelijke doel van Geert is om in de toekomst een leuk ploegje te kunnen spelen op Barcelona.
 
 Geert met de duif van Barcelona

Prestaties 2017
Kijk je naar het afgelopen seizoen, dan mag deze de boeken in als een succesvol jaar op alle disciplines getuige de vele kampioenschappen. Naast zijn 1e kampioenschap op de ochtendlossing is  Geert ook 4e geworden op de Supercup waarbij hij op drie van de zes vluchten alle twee getekende draait. In afdeling 9 op de meerdaagse fond is Geert  5e onaangewezen en 8e aangewezen geworden.  Bij het VNCC is hij 5e kampioen onaangewezen en in Kring III afd. 9 werd hij 1e onaangewezen en 2e aangewezen op de meerdaagse fond.
Volgens Geert is er overigens weinig verschil tussen de ochtend- en de middaglossing duiven het draait volgens hem  meer om de voorbereiding. Zo is het voor hem logisch om de lijn Orange (jaarling)-Marseille-Perpignan-Barcelona  te spelen. Hij ziet dit als een logische voorbereiding op de langere termijn. Ze moeten leren om door het Rhonedal te vliegen met verraderlijke wind.
Zijn voer koopt hij bij de drie plaatselijke verkooppunten in Didam. Dat mengt hij en Geert voert zeker niet teveel. Verder krijgen ze allerhande en de nodige bijproducten. Voor ontsmetting geeft hij na de vlucht een elixer van Dr. Peter Boskamp in het water. Medisch laat hij zijn duiven nakijken door Nanne Wolf en dit gebeurde dit seizoen twee maal.
Geert zijn programma bestaat uit de Marathon Noord vluchten en de 7 vluchten welke meetellen bij het VNCC. Hij heeft dit seizoen in totaal 65 duiven ingekorfd en er 38 gedraaid, 58 % prijs inclusief zijn jaarlingen. Zijn vroegste prijs in afdeling 9 was een tweede op Orange en zijn slechtste was een 83e plek op Cahors  tegen 1226 duiven. Op Agen(22.45 uur), Orange(21.15 uur ) en Marseille(22.10 uur) draait hij als het bijna donker is. Daarmee is hij hier in het oosten van het land een van de weinigen die op dezelfde dag een duif thuis kreeg. In die weken was er absoluut vorm op Geert zijn hokken. Voor de ZLU vluchten pakt Geert steevast zijn fiets en fietst dan tien kilometer heen en weer om in te korven in Giesbeek.  Je kunt dan rustig een biertje drinken en het is daar allemaal prima geregeld. Fietsen is wat hij trouwens erg veel doet samen met Trees.
 

Klasseringen op de ochtendlossing bij Marathon Noord
Zoals u wellicht weet moet je om kampioen te worden bij Marathon Noord op de ochtendlossing op de vluchten Barcelona, Marseille en Perpignan elke keer een van de twee getekende duiven klokken.
Op Barcelona ( 1208 km)pakt Geert, in het schemer op zondag om 21.52 uur, zijn tweede getekende een nestduivin 14-1680733. Als jaarling op Orange vloog ze reeds een 92e in sector III van 5024 duiven. Deze dame had drang op een  jong van een dag of vijf. Ze klasseerde zich daarmee als 6e bij SMN. Van de drie gespeelde duiven heeft Geert er een terug gekregen, het was dit jaar dan ook een onwaarschijnlijk zware klus voor onze gevleugelde vrienden.
Op Marseille( 982 km) pakt hij in het donker om 22.10 uur zijn tweejarige blauwe weduwnaar 15-1438775. Na Agen dit jaar waar deze doffer om 22.45 uur arriveerde had Geert veel vertrouwen in zijn ‘775’. Hij werd  dan ook als  1e getekende gezet en in onze competitie was hij goed voor de  13e duif.  
Op de laatste vlucht Perpignan (1063 km) pakt Geert wederom zijn 1e getekende. Ditmaal een kraswitpen nestduivin  14-1680812 om 9.24 uur (neststand: een groot jong en al een week zonder doffer). Goed voor plaats 14 bij Marathon Noord. Dit jaar was ze op St.Vincent ook zijn 1e duif met een 54e in Sector III tegen 3093 duiven. Om vervolgens 2 weken voor Perpignan vanaf Orange een 98e te vliegen in Afdeling 9. Op Perpignan pakt Geert overigens 4 op 4.
 

Tot slot
Geert doet er alles aan om top te presteren. De successen komen echter niet zomaar aanwaaien. Gemiddeld is hij in het seizoen zeven uur per dag met zijn duiven in de weer en dat hij niets aan het toeval overlaat zal u niet verbazen.


Als eerste eindigen in onze competitie is voor weinig mensen weggelegd, kijk je dit jaar naar de top drie dan sta je tussen twee tophokken Geert, maar je mag ze dit jaar “op de kop kieken” zoals je dat zo mooi zei. Geniet er maar met volle teugen van want het blijft uniek.


Gefeliciteerd namens ons en bedankt voor jullie gastvrijheid en gezellige ochtend. Tot zaterdag 28 Oktober in Doetinchem.

Auteur
Patrick Sticker
 
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.