De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Hans Hanssen, Erlecom, 2e Kampioen Middaglossing SMN en duifkampioen Middaglossing SMN 2017

Geplaatst: 21-9-2017


Hans Hanssen, Erlecom, 2e Kampioen Middaglossing SMN en duifkampioen Middaglossing SMN 2017
 
De Marathon Noord-competitie is één van de mooiste competities van Nederland. De eis voor deelname is dat liefhebbers een minimale afstand van 1.045 km hebben op een plaats in Frankrijk exact tussen Perpignan en St. Vincent. Op de website van Marathon Noord kunt u een kaart vinden waarop de grens is getrokken. Voor de competitie tellen louter en alleen de twee bovenste duiven op de inkorfstaat. Voor de competitie van de middaglossing tellen de traditionele klassiekers die in 2017 gelukkig in ere zijn hersteld St. Vincent, Dax en Bergerac. Het was in 2017 een prachtige strijd om de bovenste drie plaatsen. Op het podium zien we in Doetinchem aanstaande oktober drie geweldige liefhebbers. Dit verhaal gaat over de nummer twee … Hans Hanssen uit het prachtig gelegen Erlecom. Hans woont misschien wel op het mooiste stukje Erlecom … aan de Kerkdijk. Hij heeft een prachtig uitzicht richting het heuvelachtige gebied in en rondom Nijmegen.
 
Vooraf

In Wijchen hebben ze al jaren een vriendenclub. In februari organiseren ze een gezellige Duivendag voor een 15 tot 20 duivenliefhebbers. De meesten van hen hebben een nationale overwinning op hun naam. Op die dag worden er belevenissen en visies gedeeld en vragen van elkaar beantwoord. Ze hebben weleens vlieg- en kweekduiven van elkaar beoordeeld. Kortom een leuke en voor de meesten een leerzame dag, die wordt afgesloten met een gezellig avondje met eten in een zeer goed Chinees Restaurant. Initiatiefnemers zijn Pieter Guelen en Ad van Heijst. In deze groep zitten o.a. de winnaar van de middaglossing van de Marathon Noord, Ben van Holland uit Ede, de nummer twee Hans Hanssen uit Erlecom … ja het is me het clubje wel … en de schrijver van dit verhaal. Op de Duivendag wordt ook een ruilcompetitie georganiseerd en wordt er geloot voor het komende kweekjaar. Dit jaar had ik de eer om twee jongen van Hans Hanssen te krijgen. Nu heb ik nooit zo’n haast met jongen. Laatjes is meestal vroeg genoeg. Hans had echter al snel twee jongen voor me gekweekt. Ik was druk en weinig tijd ze op te halen, maar Hans vond dat geen probleem en bracht ze even langs. Een prachtige geste en nu een klein half jaar later en twee vluchten verder zijn ze er allebei nog. Een uniek feit voor jongen die van een ander hok komen. Wie weet brengen deze jongen ons ook op het podium van de Marathon Noord.
 
De liefhebber

In 1991 is op 43-jarige leeftijd Hans met duiven begonnen. Gemiddeld gezien rijkelijk laat voor een duivenliefhebber. Hij kwam echter als jongeling al in aanraking met duiven. Hij ging namelijk bij de familie Schmitjes duiven kijken. In die jonge periode van zijn leven dacht hij al: Later wil ik wel duiven hebben om mee te gaan vliegen. Het juiste moment om te beginnen was uiteindelijk 1991. Bij de start begon onze man uit Erlecom gelijk met alleen de grote fondvluchten. Al is Hans inmiddels 69 jaar, hij is nog steeds volop actief in het zakenleven en daarnaast reizen hij en zijn vrouw graag. Vooral naar Frankrijk. Gelukkig heeft Hans een compagnon en duivenvriend Jan Lukassen. Hij helpt met verzorgen van de duiven. Vooral als Hans in het buitenland zit. Jan richt ook de duiven af. Jan woont zelf in een appartement. Zonder Jan kan Hans geen duiven houden. Omdat Jan graag duiven thuis ziet komen, heeft Hans een paar dagfondduiven aangeschaft, die regelmatig op het programma mee kunnen. Jan kan zo wekelijks op tijdduiven wachten. Hans heeft sinds een paar jaar een aluminium-hok.  Makkelijk in onderhoud en makkelijk ingericht, zodat schoonmaken niet veel tijd kost. Dit hok is aan de voorkant geperforeerd. Het is voor 45% open (Laminar Flow) dan heb je geen trek, geen turbulentie, maar wel een gelijkmatige luchtstroom. In dit hok heerst een geweldig klimaat.
 
Eerste duiven

Hans heeft in de loop van de jaren een rijke duivenstam opgebouwd met een oorsprong van best veel hokken. De start werd gemaakt met duiven van Piet Janssen uit Millingen. Deze man had een eigen stam. Piet heeft 70 jaar duiven en als je goed vliegt, hoef je weinig bij te halen en zo bouw je zo’n eigen stam op. Deze liefhebber uit Millingen is een goede regelmatige speler. In 1992 heeft Hans wat duiven van Jan Theelen gekregen. Later kwamen er duiven bij van: Henk Deenen uit Zevenaar (6 koppels eieren), dit was rond 2012. In 2016 speelde Hans de 32e nat. Marseille met dit soort. Hans is eigenlijk altijd op zoek naar goede duiven. Van Ad Hendriks uit Nijmegen heeft hij de beste duiven gekocht, toen deze liefhebber alle fondduiven verkocht, omdat Ad toen stopte met fond. Verder zit er in de stam duiven van Wim de Ruiter uit Loerbeek, Verweij-Castricum uit Mijdrecht en Jos Derksen uit Etten. De hoofdmoot vormen uiteindelijk de duiven van Theo Schmitjes en Ad van Heijst uit Wijchen. En we mogen een goed kweekkoppel niet vergeten dat bestaat uit een doffer van Huub Spaan met een duivin van eigen oude soort (Piet Janssen, Smitjes/van Heijst en Jan Theelen).
 
Roofvogelprobleem

In de omgeving van het huis en hok van Hans lijkt het een paradijs voor Roofvogels. In de enkele uren dat ik in Erlecom was heb ik zeker 8 verschillende roofvogels gezien en ik heb er niet constant op gelet. Waarschijnlijk vliegen er meer. Hans zegt er het volgende over: ‘Het is een groot probleem, wat niet op te lossen is. Ik heb vooral veel last van de haviken. Er zijn jonge duiven bij die vliegen amper. Die gaan uit het hok in de boom zitten, zodat ze veilig zijn voor de roofvogel. Ik vind echter alleen dat onze (de duivenliefhebbers, maar ook de organisatie) houding niet goed is. Wij passen ons niet aan aan de roofvogels. Soms bekruipt mij het idee, dat wij willen dat de roofvogels zich aan ons moeten aanpassen of de wetgeving hieromtrent. Dat is niet te realiseren. Ik vind dat we bijvoorbeeld iets later met de start van het seizoen moeten beginnen, want ik ben niet de enige die last heeft van de roofvogel. Ik pak het zo aan. Ik kan de duiven niet eerder losgelaten dan eind april. We blijven er dan bij. We maken lawaai als de roofvogel in de buurt komt. Na een paar keer loslaten begin ik vrij vlot met africhten. De eerste africhting is naar Oss, 40 km. Dit jaar zijn de duiven 11 april voor het eerst losgelaten … 2 kwijt. 6 mei afgericht naar Gennep. 9 mei ingemand voor Duffel. Week later Geel. 19 mei Vervins (270 km). Zo zijn de duiven in sneltreinvaart ‘op de rit gebracht’. Zodat de schade door de roofvogel wordt beperkt. Nu (midden augustus) zitten de oude duiven al weer vast.’ Hans schrijft alles op, zodat hij weet wat hij gedaan heeft. Wat goed gaat, kan worden herhaald en wat minder gaat, wordt aangepast. Ook wat betreft de roofvogel-aanpak.

 
Het seizoen

In het begin van dit seizoen had Hans niet zoveel vertrouwen. Hij had weinig vliegers, weinig jaarlingen en veel duivinnen. Dubbel weduwschap is eigenlijk uit nood geboren. Achteraf kan hij zeggen: ‘De duivinnen hebben het goed gedaan! Op St. Vincent kwamen ze gelijk goed.’ Hans begon dit jaar met 40 vliegduiven op dubbel weduwschap. Hans: ‘Ik had tweemaal zoveel duivinnen als doffers.’ Hans heeft geen kwekers, die heeft hij een tijd terug weggedaan. De goede vliegers die te oud worden, gaan naar Theo Schmitjes om samenkweek mee te doen. Zoals gezegd ziet Jan Lukassen (Hans’ compagnon) graag duiven thuiskomen. Tussen de marathonduiven zitten een paar dagfondduiven via Willy Linsen uit Kleef. Hans: ‘Dit zijn echt goede duiven. Ze zijn van het soort Vandenabeele (grotendeels) met wat Koopman. Een goede vliegduif op de dagfond is ook weer terug naar Willy. Dit is ‘Snelle Willy’ tweemaal een 1e prijs van de club op de dagfond.’ Het seizoen is dit jaar gestart op 11 maart … dit was de koppeldatum. De koppels hebben allemaal 2 jongen grootgebracht. Daarna zijn ze op weduwschap gegaan. Dit was vanaf begin mei. Omdat Hans meer duivinnen als doffers heeft, rijst de vraag: Is de duifkampioen van de Marathon Noord ook gekoppeld geweest, Hans? Hans: ‘Ja, de goede duivin is gekoppeld geweest. Of dat invloed heeft gehad op zijn prestaties, is de vraag. Omdat ze goed gepresteerd heeft, zou je dat kunnen denken.’ De duiven hebben tijdens het broeden een geelkuur gehad. Verder niets! Iedere dag krijgen ze Chinese knoflook in het water. Iedere week wordt dit ververst. Er zit een kwart van een bolletje in een drinkpan. Naast het enten is Hans twee jaar niet bij een dierenarts geweest. De duiven krijgen naast de Chinese Knoflook eens per week een paar druppeltjes Propolis in het water (1x per week). Hans heeft zelf  bijen dus kan hij dit probioticum makkelijk zelf uit de bijenkast onttrekken. Ook krijgen de duiven twee keer in de week een half flesje Yakult in het water. Oude duiven krijgen alleen vitesse/midfondvluchten als voorbereiding op de marathonvluchten. De jaarlingen krijgen wel dagfond. Dit jaar heeft Hans het voersysteem aangepast. In eerste instantie worden de duiven flink en goed opgevoerd. Daarna worden ze even teruggenomen met Matador Start, daarna opgevoerd met Matador SE (heel vetrijk voer). Hans heeft dat met plezier gedaan dit seizoen en gaat dit systeem in de toekomst zeker doorzetten. Naast dit voer krijgen de duiven af en toe iets uit een Allerhande-emmer van De Patagoon en is er altijd vers grit op de hokken.
 
Marathon Noord

De eerste vlucht die telde voor het kampioenschap van de Marathon Noord was St.Vincent. Op deze vlucht liet de 1e getekende het afweten. Deze duif was vorig jaar duifkampioen. De 2e getekende was ‘de 622’ van 2014. Ze kwam mooi op tijd met kort daarop een andere duif die tien minuten later viel. Deze duiven zaten 47e en 62e

De 675

nationaal. In de Marathon Noord zat de tweede getekende 21e. Tussen de vluchten door zijn de duiven niet meer gespeeld ook niet gelapt. De eerste 2 duiven van St. Vincent, stonden bovenaan op Dax. Weer vielen ze binnen 10 minuten. Alleen in omgekeerde volgorde. ‘De 675’ van 2014 was dit keer de eerste. In de Marathon Noord zaten ze 54e en 58e. Nationaal pakten ze de 141e en 154e nationaal. Op Bergerac stonden niet dezelfde twee duiven bovenaan. Wel ‘de 622’ … zij werd gevonden op het hok. Het was nog knap donker. Het heeft veel moeite gekost om haar binnen te krijgen. Er is met een bal gegooid. Toen kwam er beweging in en liep ze naar binnen. De tweede getekende was de derde duif en die werd om 6.55 uur geklokt. De tweede getekende is een volle zus van de 675, de eerste duif van Dax. Deze topper was ook mee op Bergerac. Ze was niet goed genoeg om bij de getekende te zetten. Ze vloog wel prijs op Bergerac en was Hans’ vijfde duif. Waarom heb je haar toch gespeeld terwijl je haar niet bij de getekende wilde zetten, Hans? Hans: ‘Was verder prima, maar niet goed genoeg om bij de getekende te zetten. Ze was er gelukkig wel om 7.30 uur.’ ‘De 622’ pakte op Bergerac de 77e nationaal. In de Marathon Noord speelde ze de 16e prijs. Op deze manier werd ze Duifkampioen van de Marathon Noord. Met een voorsprongetje op de 2e en 3e Duifkampioen van Gerard Kok uit IJsselmuiden en Rick te Morsche uit Wierden. ‘De 622’ komt uit een doffer van Ad van Heijst met vaak de 1e nationaal Dax (‘Miss Dax’) van vader Van Heijst. Verder komt ‘de 16’ van Ad Hendriks (Duifkampioen en winnaar van meerdere kopprijzen) terug in de vader van ‘De 622’. Deze duiven (‘De 16’ en ‘Miss Dax’) komen ook terug in de moeder van ‘de 622’. Daarnaast zie je ‘De 004’ van Theo Schmitjes terug, die teletekst speelde en wat oude Theelen-lijnen en zelfs een duif van Verweij-Castricum (met veel bloed van de beroemde ‘Toon’). ‘De 675’ (eerste duif van Dax) en de tweede getekende van Bergerac komen uit een doffer van Huub Spaan uit Nijmegen. Huub speelt nog steeds onder de naam Heijsen-Spaan. Deze doffer pakte in 2013 een 1e prijs in de kring van St. Vincent. De moeder van deze duivinnen heet ‘De Verloren Bril van Sieneke’. Deze duivin won o.a. in 2013 de eerste prijs van Cahors. De vader van deze duivin is ‘De Verloren Bril’. Hans heeft zijn bril verloren bij het ophalen van deze duif bij Willy Geurts en zn. In deze doffer zit bloed van de soorten: Eijerkamp-Muller, Jan Peters, Bernd Morsnowski en Vluggen. Deze doffer vloog sterk in de jaren 2010 en 2011. De moeder van ‘De Verloren Bril van Sieneke’ is ‘Sieneke’. ‘Sieneke’ komt uit een 100% Theelen-doffer via Toon Corbeek en ‘Adje 22’ van Ad Hendriks. Dit koppel staat ook in de stamkaart van ‘de 622.’ In deze drie toppers van Hans zitten veel goede vliegduiven en dat betaalt zich regelmatig uit met een goede nazaat.


De 622, Duifkampioen middaglossing SMN 2017
 
Beleving … gezelligheid!

Duivensport is voor Hans een hele goede afleiding naast zijn drukke maar enerverende werk. Hans: ‘Een goede ontspanning … daar is de duivensport ook voor bedoeld. Ik had in 2016 één goede vlucht gehad (Marseille) en daar kan ik normaal gesproken een jaar op teren en na dit seizoen met een 2e plaats in de Marathon Noord en drie prima vluchten kan ik er nu 2 jaar op teren.’ U leest het al, Hans kan heel goed relativeren. Hij zit niet in zak en as, als het minder gaat. Hoop is het brood van de armen, zei pa Hanssen, volgens Hans. Roofvogel is soms een domper. Hans: ‘Ik moet me aanpassen aan de natuur. Dus geen roofvogelpakkaart (melden van gepakte duiven door roofvogels, bedacht door de NPO), maar later beginnen in het jaar met het vliegseizoen.’ Hans’ familie is niet betrokken bij de duiven. Wel heeft hij veel duivenvrienden, waar hij mee samenwerkt. Zo is daar Theo Schmitjes uit het naburige Malden, Ad van Heijst, Lam Brugman, Piet Janssen (waar hij kampioendagen mee afgaat). Hans: ‘Plezier met elkaar … zoals de Wijchense Duivendagclub. Dit plezier is het belangrijkste.’ Ad van Heijst, die samen met mij namens de Marathon Noord Hans ging feliciteren, vertelt: ‘Het was volgens mij Marseille, een aantal jaren terug, … het was warm, eigenlijk heel heet. We lagen op een kleedje hier bij Hans op duiven te wachten. Glaasje wijn erbij, heel gezellig, nog een glaasje wijn. Er komt na lang wachten een duif aan en die gaat naar binnen … de duif gedraaid. Toen zei Hans: ‘Zal maar niet gaan afslaan. De wijn heeft te rijkelijk gevloeid en het was beregezellig!’ Hans en Ad houden al 20 jaar weddenschappen met de duivenwedstrijden. Niet altijd om de eerste in de klok. Maar ook bijvoorbeeld de eerste van de 5e getekende of de onderste van de lijst. Dit allemaal om een etentje. Dit zijn de leuke dingen van de duivensport.
 
Tot Slot

Wat kan er beter in de duivensport, Hans? Hans: ‘Er kan beter worden ingespeeld op specialisme. Zoals staat beschreven in het beleidsplan geschreven in het begin van de jaren ’90 … Vliegend naar 2000 genoemd. Verder graag minder regels vanuit de NPO (dus gewoon weer invliegduiven!). Een veel betere structuur. Het kan flexibeler in alles. Iedere speler moet beslissen over zijn eigen discipline. Geen programma-spelers die beslissen over onze marathonvluchten en andersom. Het gevolg van al die regels van het huidige NPO-bestuur … Ik ga de jongen in Giesbeek inkorven, omdat de duiven dan niet gechipt hoeven te worden. Dat zou niet nodig moeten zijn!’ Rake woorden ! Tot slot … Hans bedankt voor de gezelligheid en Gefeliciteerd met je mooie tweede plaats op de Middaglossing van Marathon Noord. We wensen je nog lang en veel gezelligheid in de duivensport en op de Duivendagen in Wijchen die we dan samen met Ad en de anderen mogen beleven!
 
Auteur
Jaco van Nieuwamerongen

 
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging