De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Pieter Woord 1e Perpignan 2017 SMN

Geplaatst: 30-8-2017

Pieter Woord 1e Perpignan 2017 SMN


Op weg naar het Voorland op Urk. Het was alweer een poosje geleden dat ik op pad ging en dit keer zeker niet naar een onbekende (ik ben hier al meerdere keren geweest voor reportages)  namelijk  Pieter Woord uit Urk. Vroeger vloog hij in combinatie met zijn vader Klaas en onder zijn naam behaalden ze vele overwinningen en kampioenschappen. De ouders van Pieter zijn overleden en nu vliegt Pieter vanaf het ouderlijk huis waar hij nu zelf woont. Gezamenlijk met Louw van de Berg heeft hij  de kweekduiven en hier willen ze een stam duiven uit kweken die de ZLU vluchten aankunnen. Alles is weloverwogen en ze zijn beiden zeer fanatiek in deze doelstelling.

Maar nu over naar de basis voor deze reportage.


Perpignan 2017

Deze vlucht Perpignan is de laatste jaren een prooi voor de liefhebbers op de verste afstanden. In 2014 in Genemuiden, in 2016 in Medemblik en dit jaar op Urk. Pieter had 5 duiven mee en had gezien dat op een afstand van 1025 km een duif geconstateerd was om 21.38 uur. Hij verwachtte dan ook geen duiven voor de ochtend meer en zeker geen nachtvliegers. Hier had zijn eerst getekende ´Leontine´ de 2015-1872166  echter geen boodschap aan en meldde zich om 01.27.33 uur. Op het moment van arriveren had Pieter hier geen weet van want hij was om 23.00 uur naar bed gegaan. De wekker was op 05.30 gezet, ruim voor het verstrijken van de neutralisatietijd. Groot was de verbazing dan ook dat, toen hij op het systeem keek, ‘Leontine’ reeds geconstateerd was. Er ging van alles door zijn hoofd, Louw bellen, duif melden…hectiek alom! ´Leontine´ maakte uiteindelijk een snelheid van 1229,899 m.p.m over een afstand van 1135,197 km en bezorgde Pieter hiermee niet alleen de overwinning bij Marathon Noord maar ook de 1e internationaal van 14.930 duiven.


Op Agen pakte ‘Leontine’ ook al een vroege prijs. Weliswaar waren veel verder in Nederland  ‘s avonds nog duiven geklokt maar om 5.20 uur kon hij van Agen ´Leontine´  klokken die daarmee prijs 125 tegen 6219 duiven scoorde. Op Agen bleef overigens haar doffer achter en dus werd ze  omgekoppeld. Voor Perpigan is ze op aangepikte eitjes de mand ingegaan (wat Pieter een dag na inkorving ontdekte). Dit was bijna zeker haar motivatie om de nacht te trotseren en zich heel vroeg te melden. ‘Leontine’ heeft ter voorbereiding op het seizoen regelmatig de mand gezien op afdelingsvluchten en is zo nu en dan zelf afgericht met de gezamenlijke trainingsvluchten met Louw zijn duiven. In 2016 is ze alle eendaagse fondvluchten  mee geweest  en de laatste meerdaagse Cahors. Hierop klasseerde  ze zich als 30e Nationaal in sector IV . Ze komt van vaderskant uit ‘Mooie Willem’ en van moederskant uit Inteelt ‘Zwarte Dax’.

Op mijn vraag waarom ZLU vliegen op 1 van de verste afstanden was het antwoord van Pieter heel duidelijk en eerlijk. Samen met Louw willen ze een duif kweken die op deze afstanden top 100 kan spelen in de ZLU uitslag. De uitdaging en gedrevenheid spat er van af om in de toekomst op alle ZLU vluchten met een mooi ploegje duiven te spelen. Pieter zei ook heel eerlijk dat het moeilijk gaat worden,  maar de motivatie om het te proberen is alleen al een uitdaging. Louw zijn visie hierin is om voor ¼ dagfond er in te kruisen en ¾ overnachtfond.  Zo denken ze een duif te kweken die deze doelstellingen kan behalen en dat ze op de verre afstand duiven kunnen draaien met een 1100 a 1200 m.p.m. De duiven krijgen allemaal een goede opleiding als jong en gaan alle afdelingsvluchten mee. Als jaarling ook de dagfond en als toetje 1 meerdaagse vlucht. Louw vliegt in Tollebeek de programmavluchten en speelt op naam van zijn zoon, die hem hierbij helpt, de meerdaagse en zo nu en dan een ZLU vlucht. Met zijn huidige systeem vliegt hij dit jaar zeer goed.  Pieter speelt de ZLU duiven op nest.

Op de vraag waarom niet op weduwschap was het antwoord: “ze worden de eerste weken op weduwschap gespeeld”. Hier heeft hij een mooi systeem voor gemaakt. Op zijn zolderhok zitten de doffers in de broedbakken. Deze gaan hier ook op los en komen hierop binnen, de duivinnen zitten dan in het vernieuwde beneden hok maar komen binnen op het zolderhok.  Als ze binnen komen zitten de doffers even in een aparte afdeling en gaan de duivinnen via een luik naar beneden. Dit spelletje moeten ze even door hebben maar de jaarlingen duiken snel achter de oude duivinnen aan. Zodra de duiven weer gekoppeld zijn (op het zolderhok) worden ze tweemaal daags los gelaten.  Vroeg in de ochtend van 5.00 tot 6.00 uur gaan ze los.  In de avond herhaalt dit zich en gaan ze los om 21.00 uur en worden ze tegen 22.00 uur weer binnen geroepen. Dit alles om de duiven aan de tijden te laten wennen van vroeg de volgende dag weer door of laat in de avond nog het laatste stukje.

Met de gedrevenheid zoals eerder vermeld zit het wel goed en of het gaat lukken zegt Pieter is de vraag maar de doelstelling is duidelijk op de ZLU 7 keer per jaar meedraaien in de top 100. Of de lat te hoog ligt zullen we zien. Maar hun Internationale triomf op Perpignan 2017 en de overwinning van Marathon Noord is een feit en zeker goed terecht gekomen.

Auteur
Coen Brugman
                                                                                                
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging