De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Combinatie de Gunst uit t Harde wint Criterium der Azen Middaglossing 2017

Geplaatst: 14-9-2017

Combinatie de Gunst uit ‘t Harde wint Criterium der Azen Middaglossing 2017


Op een heerlijke maandag brachten René Koeman en de auteur een bezoek aan Combinatie de Gunst in ’t Harde. Wonend aan de rand van een terrein van het Gelderslandschap en kasteel Zwaluwenburg speelden zij dit jaar super op de middaglossingen.
Verrast waren zij met de telefonische felicitatie van René Koeman over de winst van het Criterium der Azen 2017. Er waren in 2017 slechts 2 liefhebbers die alle 6 de getekenden pakten over drie vluchten. Ook de nummer 2, good old Herman Brinkman uit Tuk flikte dit kunstje. Een superprestatie na het slechte jaar in 2016 met twee diefstallen.

De combinatie de Gunst allerlei
De Combinatie de Gunst bestaat uit vader Jan, moeder Ans en de zonen Aart en Albert.
De combinatie is gestart met de marathonvluchten in 2009. Ans is fokster van Cocker Spaniëls. Op een dag ging zij kijken bij de vrouw van Bennie de Vries naar de honden. Jan is meegegaan en zo is het contact ontstaan. Er werden 30 eieren gekocht waar uiteindelijk 2 toppers van overbleven. Verder zijn er duiven van Arjan Beens, Benno Kastelein, Aart Hup,  Gerrit Jan van Vilsteren en Nanne Wolf toegevoegd.
Het Zuid-Oosten gerichte hok heeft 6 afdelingen. Daarnaast is er nog een los kweekhok. Golfplaten op het lessenaarsdak en grote spoetnikken aan de voorzijde. Ondanks dat men aan de rand van het bos woont, hebben ze dit jaar weinig last gehad van roofvogels. Het scheelt van jaar tot jaar, maar dit jaar was het relatief rustig.
Wel hebben ze 2 jaar geleden een marter in het hok gehad. Vader Jan ging vroeg naar zijn werk en heeft waarschijnlijk de marter gestoord. 13 dode duiven en de koppen van deze zijn nooit meer gevonden. Als reactie hierop zijn alle golfplaten dichtgemaakt zodat er niets meer in en uit kan.  Dit incident heeft impact gehad op de opbouw van het hok. Meerdere goede duiven zijn toen gesneuveld.

De duiven worden op het nest gespeeld en worden zo laat mogelijk in het voorjaar gekoppeld. De overjarigen krijgen alleen de vitessevluchten en de 1 nacht mand midfondvluchten. Dan zijn ze klaar voor de marathonvluchten. De jaarlingen krijgen alle vluchten tot en met de eerste dagfondvlucht en zijn dan klaar voor Perigueux. De combinatie denkt er wel aan om het programma voor de jaarlingen iets te veranderen, maar deze beslissing zal vast vallen gedurende de winter na een aantal discussies. In principe wordt het hele koppel gespeeld op een vlucht.

Medisch gezien zit de combinatie dicht bij het vuur. Moeder Ans is namelijk assistente bij Nanne Wolff. Om de 14 dagen gaan er duiven mee naar de praktijk en worden ze onderzocht. Als er iets is, wordt er wat gedaan. Bij terugkomst van de duiven vinden ze in eerste instantie schoon water, maar ‘s avonds wordt er BS aan het water toegevoegd. Dit is na elke vlucht dat de duiven in de container gezeten hebben. Er wordt dus na de vlucht ontsmet en niet voor de vlucht. Ook wordt Nanne als raadgever geprezen.
De jongen krijgen in principe de taartvluchten en met een 10 tal heeft men dit jaar deelgenomen aan de jonge duivenvluchten om de vereniging te steunen om op het aantal benodigde inkorvers te komen.

De Criterium der Azen duiven
Op St.Vincent is de eerste getekende de 14-832 alias Chepetto en deze wordt als tweede duif geklokt. Wint de 193e nationaal Sector 3 en de 74e Marathon Noord. Dit is een duif uit de Bennie de Vries lijn van de combinatie.
De 11-831 alias de Klapper stond als de tweede getekende. Deze duif is een vaste duif van de combinatie die altijd levert. Hij heet de Klapper omdat hij zijn broedbak verdedigd met het klappen van zijn vleugels. Bij binnenkomst van de combinatie op het hok staat hij al klaar in zijn broedhok. Hij wordt geklokt als derde duif van de combinatie en wint de 472e nationaal sector 3 en de 157e Marathon Noord.  Ook deze doffer is uit de lijnen van Bennie de Vries.
De combinatie had 7 duiven mee en klokt er 5 in de prijzen.

De Klapper

Op Dax heeft de combinatie 10 duiven mee en heeft een supervlucht met 9 in de prijzen. Als eerste getekende stond de blauwe 14-891. Deze wordt geklokt als derde duif met een 112e nationaal sector 3 en een 43e Marathon Noord. Deze duivin is de partner van de Klapper en is van het soort Bennie de Vries.
De Klapper is wederom de tweede getekende en wordt als 8e duif geklokt met een 466e nationaal Sector 3 en een 182e Marathon Noord.

En op de laatste Marathon Noord vlucht Bergerac hebben ze wederom 10 duiven mee en 5 prijzen.
Als eerste getekende staat wederom de Chepetto en deze wordt geklokt als 2de duif van de combinatie met een 348e nationaal sector 3 en 74e Marathon Noord.
Als tweede getekende staat de 15-730. Deze wordt geklokt als 3de duif met een 649e nationaal sector 3 en 139e Marathon Noord. Deze duif is er eentje uit de lijnen van Nanne Wolff.


Als getekende duiven heeft de combinatie dus 4 duiven gebruikt om de titel in de wacht te slepen.
Hieronder in een tabel. Aank = Aankomend op het hok, Get = getekende, SMN = prijs bij Marathon Noord en s3 = de prijs in sector 3. U kunt dus zien dat ook wanneer duiven niet bij de eerste twee getekende stonden, toch hun aandeel hadden aan de hokprestatie.

Duif St. Vincent Dax Bergerac
  aank get SMN  s3 aank get SMN  s3 aank get SMN  s3
11-831 3 2 157 472 8 2 182 466        
14-832 2 1 74 193 1 3   38 2 1 74 348
14-891 1 3   176 3 1 43 112        
15-730         2 9   74 3 2 139 649

 
Ten tijde van het bezoek zitten de meeste vliegers op hun laatste nest en genieten ze van de rust. Buiten trainen doen ze al niet meer vanwege de dreiging van de roofvogel. De enige duiven die nog buiten trainen zijn de jongen en een paar oude duiven worden dagelijks gelapt voor de laatste vlucht van het jaar Limoges.

2017 was een super jaar voor de Combinatie en wij hopen dat we hen kunnen huldigen op de Feestmiddag van 28 Oktober a.s.
Bedankt voor het hartelijke ontvangst. We hebben al een afspraak voor 2018 staan om weer langs te komen voor een reportage……..

Auteur
Arjan van Gent
 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.