De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Combinatie Steenbeek & Zn De Bilt wint de Herman van der Velden Trofee

Geplaatst: 7-9-2017

Combinatie Steenbeek & Zn   De Bilt  wint de Herman van der Velden Trofee 
 
Pieter Vreeling en ondergetekende zijn deze avond te gast bij deze al zeer vele jaren hard spelende mannen aan de Lathyrusstraat in De Bilt. Aanleiding is het winnen van de Herman van der Velden trofee 2017.
Deze bokaal wordt sinds 2011 ter beschikking gesteld aan degene die het beste op beide vluchten St Vincent en Barcelona één van zijn bovenste twee getekende draait. 
 
Combinatie Steenbeek bestaande uit vader Koos 59 jaar jong en loodgieter van beroep en zijn zoon Boyd van 18 jaar, die vanwege de  vakantie niet aanwezig is. Koos is een zeer gedreven liefhebber die zoals hij het zegt alles uit probeert met zijn duiven en hok. 

De Herman van der Velden Trofee

Op St.Vincent vloog Koos met zijn 2013-1010315 als 1e getekende de 7e prijs bij S.M.N. 
Koos vertelt dat de ´315´ eigenlijk een apart verhaal is. Het is een laat jong van 2013 en in dat jaar niet gespeeld. 
In 2014 voorzichtig ingespeeld met de jonge duiven tot Hank, daarna heeft deze duivin de natoer gehad. 
In 2015 kwam Koos een duivin tekort op het kweekhok. De duiven op het kweekhok vlogen toen nog uit (vanwege de roofvogels nu niet meer). De ´315´ heeft dat jaar een paar vitesse- en midfond vluchten gedaan. 
In 2016 weer op het vlieghok geplaatst en bij de 1e overnachtvlucht St. Vincent gelijk de 6e tegen nat. 3278 duiven in Sector 3. Dat was niet haar enige wapenfeit, ook op Albi 60e nat. 3814 duiven en Cahors 84e nat. 4407 duinen. Het was dus 3 maal prijs!!! Ze was vorig jaar 6e beste duif van Nederland en 4e bij de W.H.Z.B. en duifkampioen in de Fondclub Utrecht. 
In 2017 weer 3 maal prijs op de Nationale middaglossingen. St.Vincent 18e 3.093 duiven, op Dax 192e 2.573 duiven en op Bergerac een 424e 6.219 duiven sector 3. 
De ‘315’ komt aan vaders kant uit een duif van G.en J. van Nieuwamerongen (2012-1380086 lijn Black Giant)  met wie Koos de laatste jaren enkele duiven heeft geruild. Voor beide succesvol.  
Aan moeders kant komt de ‘315’ uit de 2010-1427734 ( de 734). Deze duivin vloog in 2012 de 4e nat. St. Vincent en in 2014 de 3e nat. St. Vincent bij Koos en Boyd. Deze duivin komt rechtstreeks uit het kweekhok van First Prize Pigeons waar Koos satelliethok van is.  

 
De duivin  2013-1010282 vloog als 1e getekende op Barcelona de 18e prijs bij S.M.N. (135e nat. 4.502 duiven) 
Koos heeft de ‘282’ helaas verspeelt op Perpignan. Hij kijkt nu, eind augustus, nog iedere ochtend of deze duivin op de klep zit en zet als hij ‘s morgens naar zijn werk gaat nog steevast een bakje water in de spoetnik. 
De ‘282’ vloog vorig jaar op Barcelona prijs, en op Perpignan de 52e nat. De ‘282’ en ook  de ‘734’ komen als ei uit het kweekhok van First Prize Pigeons.  
De vader is de 2006-1257550, ‘zoon donkere Barcelona’, asduif 1994-1998.  
De moeder 2008-1266633 is een ’dochter Raket’.  
Deze ‘282’ is dus een volle zus  van de ‘734’ (de moeder van de ‘315’). 
 
Deze 7e prijs op St.Vincent en 18e prijs op Barcelona maken Koos tot winnaar 2017 van de “Herman van der Velden trofee” . 
 
De duiven

Dit jaar heeft Koos alles op nest gespeeld, de 5 snelheid koppels  zijn van zijn hok verdwenen.  
Het is te veel om alles bij te houden, maandag inkorven ZLU, dinsdag middaglossing, woensdag o ja dan had ik niks, donderdag  midfond. Dan op vrijdag de jongen of vitesse duiven, zaterdag afslaan of zondag en maandag weer inkorven.  
Op de vraag, interesseert je het programma spel dan niet meer?  Koos antwoord: “enkele jaren terug was ik Keizerkampioen van de hele afdeling, ik ben ook 3e geweest. Verder was ik 3 jaar achter elkaar Keizerkampioen Fondclub Utrecht. Beter kan haast niet.” 
Sommige jaren lukt alles. Maar op een bepaald moment, als je het hele programma speelt,  zijn er altijd duiven onderweg en kan er snel qua gezondheid iets gaan sluimeren onder de duiven.  
Nu op het nest houdt hij de tussendeur gesloten en heeft zo 2 verschillende afdelingen met 14 koppels. De 1e afdeling is dicht met glas, 2e afdeling heeft wind breekgaas in het front. Hierdoor treden er ook temperatuur verschillen op en zijn het twee verschillende hokken. Voor wat betreft de jaarlingen:  waarvan hij denkt dat het zijn beste worden, zal hij nooit allemaal op de zelfde vlucht zetten. 
 
Waarop ben je nou het meest trots?

Het aller-trots ? De allermooiste ervaring in de duivensport, nou dat is de 4e Nationaal Orange 2011.  
Ik had me over laten halen met deze vlucht mee te doen. Ik had een laat jong van 2010 mee op haar allereerste jong. Er stond een harde NO wind en er waren maar een paar duiven door. Het was al bijna donker en daar kwam ze aan. Ik ben nooit zenuwachtig, ik schrik nergens van. Maar nu stond ik te trillen op mijn benen. Wat een prestatie van dit duivinnetje!  Het is een zusje van ‘Bold’ 1e nationaal Cahors. Omdat ik dit  niet verwachtte, ik merkte dat mijn stem oversloeg bij het melden. Ze had het eigenlijk al een beetje laten zien. Op inkorven Hank was ze ook bij een harde NO wind mijn eerste duif en had ik er toch ruim 25 mee! 
 
Hoe zie je de toekomst van de duivensport?

Toch wel een beetje somber,  de vergrijzing,  de jeugd heeft er weinig mee. Het zal wel duurder worden, maar met minder duiven in de wedstrijd zal het nog niet makkelijker worden om een 1e prijs te winnen! Koos is blij met de 3 Nationale middag lossingen, maar vindt Bergerac te kort voor het zuiden.

Het is al met al een gezellige en leerzame avond geworden. Ook hebben we de duiven in de hand gehad en het viel op dat er veel diversiteit en kwaliteit in de hokken aanwezig is. Koos en Boyd kunnen naar de toekomst toe absoluut vooruit.

Auteur
Paul van den Boogaard


 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.