De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Henk de Bree Soest Winnaar Bergerac 29 juli 2017

Geplaatst: 19-8-2017

Henk de Bree Soest Winnaar Bergerac 29 juli 2017
 
Deze nationale topper uit de bosrijke omgeving van Soest heeft weer van zich laten horen. De nestor van de Nederlandse duivensport wint in zijn 84e levensjaar de 1e prijs Bergerac bij SMN. Voor Paul vd Boogaard en ondergetekende een leuke manier om eens persoonlijk kennis te maken bij deze levende legende.

De afspraak was snel gemaakt en op een mooie zondagavond, hup de auto in en een avondje door brengen in Soest. Eerst buiten even de nodige foto’s gemaakt voordat het donker zou worden. Wat mij op viel aan het duivenhok is, dat dit type hok van voor de 2e wereldoorlog is. Bij navraag gaf Henk met enige trots toch wel aan dat hij dit vooroorlogse hok in 1969  na bouwde.(Hokken werden in 1969 met hogere kappen en veel meer licht uitgevoerd). En in al die jaren is er niets aan veranderd. Gelijk er aan toegevoegd dat  het nu wel weer best een opknapbeurt kan gebruiken.  

Veel duiven heeft Henk niet in zijn hokken zitten. Er staan 70 duiven op zijn hoklijst, dit is incl. de 20 kwekers. De resterende 50 duiven bestaan uit jaarlingen en oudere duiven. Deze duiven worden op nest gespeeld. Bij zijn favoriete spel, de middaglossingen, gaat zijn voorkeur uit de duiven te spelen op jongen van ca. 4 à 5 dagen. Maar anders dan vroeger gaan er nu ook doffers mee op eieren van bv. 1 a 2 dagen. Volgens hem maakt het helemaal niets uit waarop ze worden ingekorfd.  

Henk werd al in 1946 de kampioen van de eenvoud genoemd. Zo was hij en zo is hij nog steeds. Geen gekkigheid op het hok en blij zijn met de prijzen die je behaald. Hij is altijd gek geweest op een bekertje die er te winnen was, echt een punten speler. Wat hij prachtig vind is dat wanneer de oudere mensen hem op de markt staande houden en dan herinneringen van lang geleden weer naar boven halen. Er komt een glimlach op zijn gezicht en met gepaste trots zegt hij, dat vind ik prachtig, daar kan ik zo van genieten.  
Kijkend naar de wand met al zijn gewonnen trofeeën waar ben je dan nog het meeste trots op, een kleine medaille van het wielrennen, de Elfstedentocht van 1963, hoewel hij deze niet uitgereden heeft en het wereldkampioenschap met de duiven.  

Cees Nieuwenhuizen belde ’s avonds rond 22.00 uur op met de mededeling dat er duiven vallen van Bergerac. Dat zal hier niet gebeuren want je ziet hier geen hand voor je ogen, het regent hier pijpenstelen. Luister maar eens, het water slaat op het dak van de serre. Echt, het is hier noodweer. Je gaat toch niet denken dat ik zal gaan wachten totdat er een duif hierdoor heen komt. Cees zei als laatste, houd het in de gaten, hoor Henk.
Henk had de klep van zijn duivenhok dicht gedaan omdat de regen anders alles onder water zou zetten. Hij bleef zitten tot dat de film op de televisie was afgelopen. Voordat hij naar bed ging toch maar even naar buiten kijken. Tot zijn verbazing zag hij iets op het dak bewegen. Henk naar buiten en ja hoor, daar zat een duif. Zo snel als zijn benen maar willen, de klep open gezet nadat hij zijn klok had aangesloten en ja hoor, het was er een van Bergerac. De tijd van het constateren is 23.36.29. Volgens Henk heeft alles met elkaar nog geen halve minuut geduurd.  
 
De winnares van Bergerac
Een klein krasduivinnetje die het ringnummer 15-1545083 met zich meedraagt. Ze ging als eerst getekende de mand in. Het vertrouwen was er, mede gebaseerd omdat ze werd ingekorfd op een jong van 5 dagen en al 3 maal achtereen als eerste op het hok was gearriveerd.  De 083 heeft het duidelijk niet van een vreemde. Haar moeder werd al eens ’s nachts om 3.18 uur gedraaid. De vader van de 083 is de 07-1596031, gekregen van Henk Bakker uit Baarn. Toen deze stopte met de duivensport gingen al zijn duiven weg, behalve deze. Het was een vasthouder. Als jong is deze duif verhuist naar Ian Woottom uit Engeland waarna hij in 2011 terug is gehaald. Uit deze doffer heeft Henk al veel goede duiven.
De moeder van de 038 is de 06-2015992. Hierbij zie je in de afstamming de bekende 98-2460710 van Henk en de 92-2452467. Hij is ook vader van de wereldkampioen en tevens de Olympiadeduif van Blackpool.Verzorging en medische begeleiding.
Henk loopt wel 30 keer op een dag naar zijn duiven. Als hij dat loopje niet had kon hij net zo goed dood gaan, vertrouwde hij mij toe. Op deze manier blijft hij zelf in beweging maar ziet tevens wat er op de hokken gebeurt. Hierbij krijgen ze wat voer en snoepzaad in de bakken en houd hij goed contact met zijn duiven. Als er wat aan de duiven mankeert wordt er medisch alles aangedaan, verder geen poespas, zo min mogelijk. Goede duiven, daar draait het om.
Ik hoop dat Henk nog lang in ons midden mag blijven en dat er nog vele overwinningen bij mogen komen. Henk nogmaals proficiat.

Pieter Vreeling

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.