De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

John Hardebol uit Castricum wint de pittige vlucht vanuit Marseille bij de Stichting Marathon Noord.

Geplaatst: 28-7-2017

John Hardebol uit Castricum wint de pittige vlucht vanuit Marseille bij de Stichting Marathon Noord.

Vrijdag ochtend is het zover, dan gaan er om 06.45 uur 8037 duiven los iets ten oosten van Marseille. Het beloofde een pittige maar open vlucht te gaan worden. Zouden er duiven doorkomen in de avond voor de SMN. De eerste melding die hiervoor in aanmerking kwam was die van Team Vollebregt uit Wassenaar. Met hun “Witneus 006”. Zij pakte met deze doffer een prachtige nationale overwinning. Ik ging er dan ook vanuit, ivm de staat van dienst van deze doffer, dat “006” de winnaar zou gaan worden. Maar wanneer je meerdere goede duiven bezit kan het wel eens heel moeilijk zijn om te bepalen welke duif je boven aan de lijst of als tweede zet. Team Vollebregt had deze kanjer als 3de getekende geplaatst waardoor de overwinning bij SMN nog niet beslist was.

Hierna kwam een vroege melding binnen van de gekende combinatie Verweij-de Haan uit Mijdrecht. Zij pakte wel hun getekende duif als eerste. Nu kon alleen de over vlucht hier nog iets tegen doen. Wie kon er zo laat op de avond nog een duif pakken. Het was John Hardebol die blij verrast werd dat hij, uit het oosten, een duif zag aankomen. Het was zijn bovenste van de lijst die op het dak van het hok viel. Deze mooie kras duivin met het ringnummer 15-1609375 bleef gewoon zitten waar ze zat. Ze gaf geen aanstalten om naar binnen te gaan. John wist dat het een hele vroege duif was. Hij volgt zo nu en dan het internet met de aankomsten maar zit liever in zijn prachtige grote tuin om zijn duiven te zien aankomen. Tja, wat nu. John durfde er ook niet heen te lopen omdat hij bang was dat de duivin dan zou opvliegen. Op zo’n moment gieren de zenuwen door je lijf en hoop je dat ze dan alsnog naar binnen gaat. En ja hoor, daar kwam beweging in. Uiteindelijk werd ze om 21.27.06 uur geconstateerd. Die minuten leken wel uren te duren. Maar hij had er een. Deze duivin wist de 1053 km met een gemiddelde snelheid van 1194 m/m te overbruggen. Tijdens het melden kreeg hij te horen dat hij de eerste was in het NIC 1300 van Alkmaar.

Ik belde John om circa 21.45 uur op om hem te feliciteren met zijn voorlopige overwinning in de Fondclub Noord Holland niet wetende dat hij ook de 1st van SMN, de 4de nationaal en 1st nationaal duivinnen zou pakken. Geweldig toch!!

Afgelopen donderdag avond waren René Koeman, Arjan van Gent en John Laan bij John en Miranda om namens de Stichting Marathon Noord de bekende bloemen en felicitaties over te brengen. Onder het genot van een lekker bakkie koffie en een gevulde koek konden we genieten waar John en zijn gezin iedere dag van geniet, en wel het prachtige uitzicht op de hokken en de prachtige tuin.

John is getrouwd met Miranda en heeft  2 leuke kinderen. Hij werkt als hovenier en dat verklaart dan veel over zijn eigen tuin. Hij gaat dagelijks om 5 uur zijn bed uit om de duiven te verzorgen en als het kan los te laten. Ook iedere zondag gaat hij naar Noordwijk om zijn duiven daar in te korven. In de winter maanden komen de duiven niet los ivm de vele roofvogels. De duiven komen pas begin april voor het eerst los en worden dan direct de dag erna al afgericht op circa 15 km. Vervolgens probeert hij zijn duiven minimaal een uur te laten trainen. Dit alles om te voorkomen dat de roofvogels hun maaltijd bij John komen nuttigen.

In het vliegseizoen heeft John 30 meerjarige en 30 jaarlingen om de vluchten mee te starten. Daarnaast kweekt hij circa 60 jongen. Deze jongen zitten door alle hokken heen. Dus gewoon bij zijn oude duiven. Bijkomend voordeel hiervan is dat als de jongen duiven gaan trekken dat ze de oude meenemen op hun tocht. Dat zijn lekkere trainingskilometers voor de oude duiven. John ziet ook graag dat zijn duiven circa 1500  kilometers maken voordat ze worden ingezet voor het grote werk. Daarnaast heeft John nog wat koppels kweekduiven zitten. Maar hij probeert wel zijn oude basislijn vast te houden. Alle duiven worden simpel verzorgt op de droge mest methode.

Opvallen detail van de hokken is dat er hokken op het noorden, oosten en zuiden staan. De overwinnaar van Marseille zat in een hok welke op het noorden staat gericht. Dus donker en koud in het voorjaar. Voordeel hiervan is dat deze duivin op een volle vleugel stond en ik kon niet zien dat ze al een pen gegooid had. John noemt het trage ruiers!!

De 15-375 stond niet voor niets bovenaan. Op Pau speelde ze als een 25st provinciaal tegen 373 duiven en toen werd ze om 21.32 uur geconstateerd. Wat is dat John? Heb tegen haar gezegd de volgende keer voor half tien thuis zijn??  Dan heeft ze goed naar je geluisterd.
John heeft veel vertrouwen in haar en haar zusje die dit jaar als eerste getekende van Agen om 6.45 uur in de morgen gedraaid werd. De moeder van de twee zusjes speelde als 2 jarige een 17e nationaal en 3de provinciaal op Barcelona 2009. John kon deze duivin toen verkopen naar Engeland voor 4000 euro. Ze konden het geld wel gebruiken maar Miranda gaf uiteindelijk de doorslag het niet te doen omdat John veel vertrouwen in haar had. En zie hier, dit vertrouwen wordt nu beloond met een prachtige overwinning bij de SMN. En een eerste nationaal duivinnen. De 15-375 stond bij het inkorven op 10 dagen broeden. Dit vind John makkelijk. Geen gedoe met kleine pullen.  Ook heeft hij het aanbieden van vetrijk voedsel kort voor de vluchten losgelaten. "Opvoeren met Tovo en wat snoepzaad twee dagen voor de inkorving is beter dan de duiven maar vol te proppen.

John en Miranda en hun kinderen wonen nu circa 6 jaar op dit prachtige plekje in Castricum. Voor die tijd woonde ze elders in Castricum en had John een klein hokje maar met wel zeer grote prestaties. Zo werd hij in het verleden al twee maal de ZLU kampioen van de Fondclub Noord Holland. Maar ik meen me te herinneren dat hij ook de 3de nationaal Dax ZLU op zijn naam heeft staan. Dus we hebben hier te maken met een man die donders goed weet wat hij doet en wat hij wil.

Als ik John vraag om de stamboom dan verwijst hij mij naar zijn “rechterhand” wat de administratie betreft. Zijn zwager Jack Hoek neemt dit gedeelte voor zijn rekening en daar is John erg blij mee. Hierdoor staat alles goed op papier en kan John gemakkelijk alles terug vinden.
Nogmaals namens de SMN van harte met deze klinkende overwinning. Miranda bedankt voor het gastvrije ontvangst.
Ik denk dat we nog veel van John in de toekomst zullen horen.

Auteur
John Laan.

<<< Terug

Sponsors

Agenda


No results found.