De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Coen van Haarlem wint Barcelona bij Marathon Noord

Geplaatst: 18-7-2017

Coen van Haarlem uit Terborg winnaar Barcelona bij SMN

Het wachten op de duiven van Barcelona (gelost op vrijdag 09.05 uur) was zaterdag 8 juli ook voor Coen en Marc van Haarlem  een lange zit. Na de melding van de Limburgse duiven van Cox en Scheijvens wisten de broers dat ze tegen half zes moesten klokken om hen voor te blijven. Als er  een bontje aan komt vliegen denken ze eerst dat dit een achterblijver is van Agen. Het duifje blijft echter voor het hok in het rennetje zitten en als Coen voor de zekerheid gaat kijken blijkt het geen achterblijver te zijn maar is het de bonte ‘27’ van Barcelona die behoorlijk gewond thuis is na onderweg een waarschijnlijke aanvaring te hebben gehad met een roofvogel. Na het melden komen de eerste felicitaties direct binnen en als Coen net  Johan Hamstra aan de telefoon heeft , een kleine 10 minuten later, zien ze de ‘772’ hun 1e getekende aankomen vliegen. Uiteindelijk pakken ze met deze 2 vroege duiven op één van de aller zwaarste edities van Barcelona ooit, de 4e en 7e nationaal en met hun 2e duif de overwinning bij Marathon Noord.


Top 10 Barcelona Marathon Noord

  1. Coen van Haarlem, Terborg
  2. Jan Schreurs, Nieuw Vennep
  3. W. v.d. Velden, Boskoop
  4. G+J van Nieuwamerongen, Veenendaal
  5. B. van der Horst, Groesbeek
  6. G.A. Tiemes, Didam
  7. W.H. Murk 7 Zn., Ijsselstein
  8. Team Vollebregt, Wassenaar
  9. C.J. van der Laan, Castricum
  10. Th. & B. Burgers, Weurt

De winnende liefhebbers en hun stam duiven.
Coen van Haarlem (48) en daarbij noemen we direct zijn broer Marc (50) beoefenen de duivensport  al vele jaren op een intensieve manier en met de nodige successen. De laatste jaren, sinds het code rood verhaal van 2014, zijn ze volledig overgestapt op de ZLU vluchten en als u de uitslagen een beetje volgt dan weet u dat de successen die ze behalen de laatste jaren flink zijn toegenomen.  De  ‘superkweker’ (zoon yes 66 Paul van den Boogaard) is de absolute basis van zijn duivenstam. Belangrijk zijn ook de oude stamduivin  ‘027’ (oude lijnen Herman Brinkman). De Barcelona doffer, gekweekt door Heinz Elsweyer en de duiven van Raymond Molenveld.  Op het adres van Coen spelen ze met de vliegduiven (+/- 100) en de kwekers en voedsterkoppels huizen bij Marc.

De voorbereiding en winnende duif
In de voorbereiding op Barcelona ging de 14-1710772 vele malen de mand in met meer dan 4000 km in de vleugels tot gevolg.  Chevrainvilliers 2x (+/- 500km),  tweemaal Pt. St.Maxence (395 km), alles overigens  met 1 nacht mand, en ook op de eerste overnachting Limoges welke op het programma van 7-8-9 staat korfden ze de winnares van Barcelona in. Met de vorm van de ‘772’ zat het toen al wel goed getuige een 7e NPO Limoges afdeling 9.  De zaterdag daarop ging ze alweer mee op een midfondvlucht van 300 km. Zo heeft  u wellicht al een kleine indruk van het programma van de duiven van Coen en Marc. Echter is dit niet alles want naast het trainen bij huis staat er voor de duiven op woensdag en vrijdag  vaak nog een africhting, via de vereniging Giesbeek, vanuit Geel op het programma. Zonder de hulp van Dirk Altenaar welke het voor veel liefhebbers mogelijk maakt om wekelijks meerdere malen af te richten zou het niet mogelijk zijn geweest. De jongens zijn dan ook zeer dankbaar dat Dirk dit vele werk telkens maar weer op zich neemt.  Aan ritme hebben hun duiven dus geen gebrek.  Als jaarling al krijgen de duiven meteen een pittig programma voor de kiezen en de duiven die dit niet aankunnen vallen af. Oftewel het kaf wordt heel  snel van het koren gescheiden. De prestaties, gezondheid en het herstel van de duiven is bepalend voor de selectie. Men is hier in Terborg op zoek naar absolute kopvliegers, duiven die onder extreme omstandigheden het verschil kunnen maken. Prijsvliegers zoeken ze niet. Hun selectie en kweekvisie is hierop gebaseerd met de vroege duiven op Barcelona als resultaat. Dat de duiven in het ZLU seizoen volle bak krijgen en energie en vetrijke bijproducten zal u niet verbazen. Een dierenarts is al jaren niet meer bezocht. Het medische plaatje is veelal voorbehoedend individueel  per duif middels een geel en/of ornithose pil.

Afstamming 14-1710772
Als we naar de afstamming kijken van de `772` dan zien we dat de vader een zoon is van Coen zijn absolute superkweker `zoon Yes 66`. De hele stam is opgebouwd rondom deze superkweker. Deze doffer geeft inmiddels tot in meerdere generaties goede tot zeer goede vliegduiven. De ‘Superkweker’ is vader, grootvader en overgrootvader van 1e NPO Brive, 2e beste jaarling van Europa de 5e, 21e, 32e, 90e nationaal Orange, 5e NPO Cahors, 12e nationaal Narbonne, 7e Int. Narbonne (jr), snelste jaarling Perpignan  (62e nationaal ZLU) 10e snelste jaarling Perpignan, 19e nationaal Narbonne duivinnen, 52e nationaal Narbonne, beste jaarling FIANTE 2015, etc. Deze doffer komt rechtstreeks van Paul van den Boogaart uit Kamerik uit zijn topduif de ‘Yes66 Teletekst’ welke o.a. vloog een 6e nat. Dax en 9e nat. Montauban.  Aan vaderskant zien we verder dat de superkweker gekoppeld stond tegen een klk.  van de Diplomaat van Noel Peiren.  Als papjongen haalde een goede vriend van Coen , Theo Reuther uit Arnsberg , deze bij Noel Peiren. Coen mocht deze  voor samenkweek lenen en kweekte er dus de vader van de winnares van Barcelona uit.
De moeder van de ‘772’  is de 13-1893590. Zij is ook de moeder van de super jaarling ‘140’. Deze doffer  speelde  de 12e nationaal Narbonne tegen 5.042 duiven (Internationaal 7e Narbonne jaarlingen tegen 7811 duiven) en de 320e nationaal Agen jaarlingen. De ‘590’ heeft weer als vader de ‘Barcelonadoffer’, die de 33e nationaal Barcelona won. Deze duif komt rechtstreeks  van Heinz Elsweyer Duitsland (soort Sam de Jong) . De moeder van de ‘590’ is een dochter van de Zwarte Lourdes van Janssen Hausoul , Epen welke de 1e nat. St.Vincent 2006 won.
 

Tot slot
Coen en Marc nogmaals proficiat met jullie vroege duiven en de prachtige overwinning bij Marathon Noord. Het is jullie meer dan gegund. Ik weet als geen ander hoe intensief jullie de duivensport al vele jaren beoefenen. Jullie bewijzen nu al een aantal jaren dat door streng te selecteren en veel te trainen de duiven de vele kilometers die ze moeten maken, ook onder verschillende omstandigheden, prima aankunnen.

Er zijn dit jaar voor hen zelf geen jongen gekweekt want eind dit jaar gaat Coen verhuizen naar Ulft. Volgend seizoen zullen ze derhalve een nieuwe start maken met de jonge duiven om in 2019 weer te starten met het ZLU spel. Overigens mits de nieuw in te voeren  NT regeling aangepast gaat worden. Als je door het systeem geen kans meer kunt maken op een vroege duif dan zal men hier uitsluitend nog op Agen en Barcelona gaan spelen en weer overgaan op de middaglossing.  Maar het moet wel heel raar lopen als de successen in Ulft uitblijven.

Auteur
Mike Freriks

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging