De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter

Arie Van der Meer en zn, Utrecht winnen Dax

Geplaatst: 14-7-2017

Arie Van der Meer en znn, Utrecht winnen Dax
 
Dax is een aantal jaren van het programma geweest in sector 3. Het NPO-bestuur heeft de twee Nationale Klassiekers op de middaglossing, Dax en Bergerac, naast St. Vincent hersteld. De rentree van Dax op het programma geeft liefhebbers weer motivatie een ploegje voor de middaglossing te reserveren. Zeker in de Noordelijke helft van Nederland waar straks (met een eventueel nieuwe Neutralisatieregeling) de ZLU-vluchten onder druk komen te staan. Gelukkig is dat nog niet zover. Terug naar het belangrijkste deel van dit artikel … Dax en hun geweldige winnaars. De winnaars zijn een vader en zoon combinatie uit Utrecht. Deze liefhebbers hebben zich pas sinds drie seizoenen volledig toegelegd op de marathonvluchten. Als je dan nu al een sectoroverwinning op je naam mag zetten, kun je zeggen dat die stap geslaagd is.
 
Top 10
Bij onze competitie tellen de twee aangetekende duiven, zoals iedereen inmiddels weet. Hier de top 10 van Dax:

  1. Arie van der Meer en znn, Utrecht
  2. Ben van Holland en zn, Ede
  3. Gebr. Löwik, Almelo
  4. Jan Willems, Nijverdal
  5. Comb. Niks, Westerhaar
  6. Comb. Seelen, Borne
  7. A. Rave, Aalten
  8. Tom en Bianca van Dee, Tiel
  9. C. & G. Koopman, Ermerveen
  10. Ysbrand Kaptein, Akersloot

 
De liefhebber
De winnende combinatie bestaat uit vader Arie (74 jaar) en de zonen Co (47) en Dennis (41) van der Meer. Dennis is stratenmaker van beroep, vader Arie geniet van zijn welverdiende pensioen. Vader doet vooral ‘s ochtends de verzorging en hij krijgt ’s avonds van Dennis steun. Co is supporter als de duiven thuis komen en helpt waar nodig. Als je zo naar de mannen luistert dan is Dennis degene die de strategie uitstippelt en is vader Arie het klankbord. Arie straalt als hij over zijn duiven praat en de mooie prestaties die de laatste jaren al zijn behaald. Co is dan nu wat op de achtergrond, maar is wel de grondlegger van de duivensport bij de familie Van der Meer. Hij startte met de duivensport aan het begin van de jaren ’80 en heeft de rest van de familie besmet met het duivenvirus. Aanvankelijk werd er voor het programma gespeeld. In 2015 kwam op het huidige adres de specialisatie voor de marathonvluchten. De meeste duiven komen van Nico Volkens aangevuld met duiven van Jan van Straten en Peter Bruinenberg. Vooral de laatste duiven kruisen geweldig goed met het soort van Nico Volkens. De mannen hebben 14 meter hok, waarvan een meter of 4 op de schuur staat. Hierin huizen de jaarlingen. In de tuin staat zo’n 6 meter voor de overjarige vliegduiven en een 4 meter voor de jongen.
 
De winnende duif

De winnende duif is een slanke kras-duivin van 2014. Het duifje is mooi rond maar weegt geen gram te veel. Haar vader is een rechtstreekse Volkens-duif (uit Don Dino maal Satin). De moeder komt via Bert Kos. Deze Kos-duif is een kruising tussen (vanvaderskant) Inteelt Chebet van Jan van Keulen en de moeder is een dochter van het wereldberoemde Bonte Koppel van Nico Volkens. Deze winnende duivin is op jongen van een dag of 9 ingemand. Als jaarling won deze duivin een 306e NPO Aurillac. Als twee-jarige werd ze 3e Duifkampioen van Afdeling 7. De prijzen die daar bij hoorde waren de 40e NPO Bergerac (afdelingsvlucht), 48e nationaal Perigueux tegen 7.022 duiven en de 213e nationaal Orange tegen 3.861 duiven. Het is dus bepaald geen eendagsvlieg. Een fantastische vliegduivin met een geweldige achtergrond.
 
Het seizoen
Het seizoen wordt met 100 vliegduiven begonnen. Daarnaast hebben ze 24 kweekkoppels. De duiven worden ingespeeld op weduwschap. Ze zijn wekelijks op de programma-vluchten ingemand. Daarna zijn ze een keer in Hank ingemand voor Chevrainvilliers. Als laatste voorbereidingen hebben ze tweemaal Pont Saint Maxence gehad. Drie weken voor St. Vincent zijn de duiven gekoppeld voor de desbetreffende vlucht. De winnende duivin is op haar eerste jong ingekorfd op Dax. De duiven krijgen All-In-One voer van Beyers aangevuld met zuivering van Ronny van Tilburg of Beyers. Opvoeren gebeurt met een vetrijke mengeling. Naast grit, mineralen, tovo en snoepzaad krijgen de duiven wat producten van Belgica De Weerd … de Balance-lijn. De duiven krijgen tijdens het broeden een geelkuur en als ‘de koppen’ niet goed zijn een middel tegen ornithose. De duiven zijn dit jaar tweemaal gecontroleerd door dr. Van der Sluis. Om de weerstand te versterken krijgen de duiven twee keer per week Bio-3 van Travipharma.

 
Tot Slot
De duivensport vinden de mannen prachtig. De omgang met de beesten en vooral het draaien van vroege duiven, maakt het tot een mooie belevenis. De hele familie inclusief moeder Van der Meer leeft mee met de hobby van de mannen. Ze werken samen met Jay Lissenberg en vader Johan. Er wordt samengekweekt en geruild. Ze sparren veel samen en daarbij worden liters koffie gedronken op het landje van de familie Lissenberg . Daarnaast is er goed contact met Nico Volkens. Ze kunnen alles aan hem vragen en staat altijd klaar met raad. De winnende duif kwam als jaarling zwaargewond terug van een oefenvlucht uit Quivraien. Een aantal weken daarna, toen ze hersteld was, maakte ze haar fonddebuut. Dat was succesvol, want ze rondde haar seizoen af met een mooie prijs (306e NPO Aurillac). Mannen bedankt voor jullie gastvrijheid en openheid over jullie duivenverzorging. Ik feliciteer jullie nogmaals en wens jullie veel succes met de rest van het seizoen.

Jaco van Nieuwamerongen

 

<<< Terug

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging