De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter
Weblog Gerard Schalkwijk 05-07-2019

Geplaatst: 5-7-2019
 

DE GESCHIEDENIS VAN DUIVENRACEN

Ondanks wat sommigen misschien denken, is de duivensport een heel oude sport. Er is een onderscheid tussen oude duivenraces en moderne duivenraces. Laten we eens uitgebreid kijken naar de geschiedenis van duivenracen.

GESCHIEDENIS VAN DUIVENRACEN V. CHR.

3000 BC
De oudste historische vondst van duiven is op de muur van een Sumerische tempel gebouwd voor de godin Ninhursag en dateert uit 3000 v. Chr. Er werden ook afbeeldingen gevonden in Egyptische en Mesopotamische tempels in Irak en Kreta.

2349 BC
Volgens Bijbelse, historische en geologische gegevens, afkomstig van opgravingen en onderzoeken in Noord- en Zuid-Amerika, Mongolië, Zuid-Afrika, Scandinavië, het Midden-Oosten, Irak en Azië, vond de Zondvloed plaats rond 2349 v. Chr. We weten dat Noach duiven als verkenners gebruikte om te zien of er ergens droge grond was. Duiven speelden dus een grote rol in het voortbestaan van de mensheid.

1600 BC
Gravuren van duiven werden ook gevonden op graven in Griekenland, die dateren van 1600 voor Christus.

1200 BC
De eerste bron dat duiven worden gebruikt als postduiven dateert al van rond 1200 v. Chr. Volgens opgravingen in Israël en Libanon werden duiven vereerd als goden in het oude Kanaän rond 1200 v.Chr. Duiven werden echter niet alleen gebruikt voor communicatie. De oude Egyptenaren hebben al vastgesteld dat duivenuitwerpselen een positief effect hebben op de aarde. Nu weten we dat dat komt door de hoogwaardige stikstof die in de uitwerpselen zit. We weten ook dat Ramses III 57.000 duiven heeft opgeofferd tijdens één ceremonie aan de god Ammon.

700 BC
Terracotta-modellen die dateren uit 700 voor Christus, tonen de rol van duiven in de oude Chinese samenleving.

220 BC
Wendell Mitchell Levi, een duivenexpert in de eerste helft van de 20e eeuw, schrijft in zijn boek ‘The Pigeon‘ dat duivenraces al in 220 v. Chr. kunnen hebben plaatsgevonden.

200 BC
In de Griekse cultuur werden duiven vaak als huisdieren gehouden. Duiven werden beschouwd als de dieren van de Goden (naast vele andere dieren).

70 BC
De Romeinen gebruikten duiven om de wereld te veroveren. Julius Caesar was in staat om Gallië te nemen vanwege zijn uitgebreide en strategisch gebruik van postduiven.

DUIVENRACEN N. CHR.
In 1150 na Christus richtte de sultan van Bagdad een communicatiesysteem op met duiven, om met andere posten te communiceren, zelfs tot aan de buitenranden van de regio. Genghis Khan is mogelijk door dit systeem geïnspireerd toen hij een vergelijkbaar communicatiesysteem opzette.

1250 AD
Later werden postduiven vaak gebruikt in de Arabische wereld. Ze werden zeer gewaardeerd en ‘De Konings Engelen’ genoemd. We weten dat postduiven werden gebruikt als standaard communicatiemiddel voor lange afstanden tijdens het Moorse rijk.

1300 AD
Tijdens de Middeleeuwen werden duiven opnieuw geïntroduceerd in Europa door de kruisvaarders, die waarschijnlijk hun praktische gebruik in het oosten hadden afgekeken.

1760 AD
Vanaf 1760 werd de duivensport een hobby voor het rijke segment in de samenleving. Volgens Martin Johnes van de Universiteit van Swansea werden ze ‘gehouden vanwege hun esthetische en intellectuele aantrekkingskracht’.

De duivensport werd ook al snel onderdeel van de arbeiderscultuur.

1800 AD
we weten dat duiven rond 1800 werden gebruikt voor postdiensten. Tijdens de revolutie rond 1850 werden duiven gebruikt om de telegrafische diensten te vervangen. Duiven waren moeilijker te onderscheppen en daarom veiliger om te gebruiken voor belangrijke en geheime communicatie. In 1870 adverteerde de postdienst tussen Londen en Parijs, die eerder was gevestigd, voor hun postduivendienst.

1818 AD
De eerste lange fondvlucht werd in 1818 in België gehouden. Dit is het moment waarop de moderne duivensport begon. De races waren in tweeën verdeeld: de lange fondvluchten werden meestal gehouden door de rijkere klasse, terwijl de korte afstandsvluchten het tijdverdrijf was voor de arbeiderscultuur.

1897 AD
Een postzegel, daterend uit 1897, toont de populariteit van duiven.

1910 AD
De duivensport breidde zich snel uit naar Frankrijk, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Canada, Australië, Japan, China, India, Argentinië en Hongarije. België is sinds die tijd het centrum van de duivensport.

1918 AD
Tijdens de verschillende wereldoorlogen werden duiven gebruikt voor noodberichten. Bijvoorbeeld, als de reguliere koeriersdiensten zouden falen of als er een kans was dat een bericht zou worden onderschept. Een ‘US Army Signal Corps’-duif vloog ooit een afstand van 3.700 kilometer.

2019 AD
En nu, ongeveer 5000 jaar nadat de eerste praktische duivenliefhebbers werden geboren, zijn we aangekomen in een tijd waar de duivensport populairder is dan ooit. In ieder geval in een aantal delen van de wereld. In het Westen lijkt de populariteit vooralsnog wat te zijn gestuit, maar wij blijven natuurlijk enthousiast de duivensport promoten . Hopelijk heb je genoten van dit korte overzicht van de geschiedenis van duivenracen. Als je zelf duivenliefhebber bent, zorg dan dat je onze natuurlijke duivensupplementen bekijkt, zodat jouw duiven in topvorm blijven. We laten er hieronder een aantal zien.

Voor een meer specifiek inzicht in de ontwikkeling van de duivensport, raden we deze video van de Royal Pigeon Association aan.

 

 
<<< Terug
 

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging