De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter
Weblog van Arjan van Gent 02-05-2019

Geplaatst: 2-5-2019
 

Week 9-13

In deze weken eerst de Voorjaarbeurs op Zaterdag gedraaid in de stand van Marathon Noord. Wij staan daar om onze deelnemers te ontmoeten, spreken en eventueel in te schrijven. Het was enorm druk tot ongeveer half 3, waarna het rustiger werd. Totaal in het weekend meer dan 50 inschrijvers genoteerd en ook weer nieuwe deelnemers. De beurs was enorm druk en dus geslaagd. Persoonlijk alles ingekocht wat op het lijstje stond. Een aantal opdrachten, prijzen voor de marathonavond, een nieuwe Adapter voor mijn Unikon. Deze laatste is minimaal de helft kleiner en daarom minder topzwaar. Ook kan er geen stof meer inkomen. Maar ook de Tas van Hage aangeschaft voor de oude duiven. Bij de jonge duiven blijf ik gewoon Paloma Blue gebruiken, omdat dat vorig jaar goed bevallen is. Bij de oude dus de tas van Hage, kijken of dat anders is dan de Paloma Blue. Ik denk het wel, maar ik wil het zien.
Na de beurs lekker een week naar Kaapverdië geweest. Heerlijke temperaturen, zwembad, eten en 13 boeken later weer terug in het koude Nederland. De duiven waren prima verzorgd door de oude kweekmanager. De jongen in het kweekhok groeien prima door en beginnen  nu uit het het broedhok gegooid te worden door de ouders.
Daarom afgelopen vrijdag de vliegkoppels gekoppeld. Ik heb meer doffers dan broedhokken dus eerst maar eens een keuze gemaakt welke ik perse niet wilde koppelen. Dus 20 doffers voor 18 broedhokken. Zaterdagmiddag de laatste gedwongen samengezet. De rest was allemaal vrij gekoppeld. Er zijn twee doffers die het leuk vinden om 2 broedhokken te hebben, dus dat zijn nu nog de enige op maandag die om en om vastzitten. De rest zit los en vliegt in en uit het broedhok.
Ik hoop de vliegers nu regelmatig telaten trainen.
De overblijvers zitten in het jonge duivenhok en zitten daar als reserve. Als er wat wegblijft dan kan ik er één daarvan inpassen.
Nu kan ik de jongen daarbij spenen en worden de jongen dus goed opgeleid door deze oude duiven.
Bij de kwekers zitten de meeste koppels al weer op eieren voor de tweede ronde.

Week 14-16

In deze weken zijn de vliegers op eieren gekomen en komen ze bijna elke dag los. In de eerste week na de koppeling nog in 2-en, dus elke hok apart, later alles bij elkaar. Eerst werd er veel gespeeld en geklapperd, nu wordt er al 45 minuten getraind. Dit is wel gedwongen, maar dat is nu wel beter. Onder de vliegers hoop ik dat elk koppel een jong kan grootbrengen. Ik heb 6 koppels eieren laten liggen en ik heb 5 koppels bij Vokko vandaan voor onder de vliegers. Deze jongen gaan verdeeld worden onder de koppels.

De eerste weken zal het inspelen iets moeilijker worden doordat er eieren of jongen warm gehouden moeten worden. Maar als de jongeh geringd zijn, zal dit wat makkelijker worden.
Ze hebben al hun eerste lapje gehad van 10 km. 1 voor 1 los om de halve minuut. Dat ging prima. Ik had mijn kleppen en klok weer uit de kast gehaald en geinstalleerd, dus kon het mooi volgen. Nu nog 1 keer een lapje en dan naar 80km en een paar dagen later naar 180 km. Dan zitten de meeste duiven wel op rit.
Ik hoop dat mijn chipringen e.d. dan zijn gekoppeld, dan kan ik ook gaan inkorven in de vereniging.
Afgelopen weekeinde vond ik de kou een issue, dus heb ik ze niet ingekorfd. Kou is meestal een start van een seizoen waar je zal moeten afrekenen met dikke koppen en dergelijke. Dan maar wachten en de stappen wat groter maken.

De kwekers zitten op de tweede ronde. Ik heb er al een aantal geringd. Ik had de Vlielanders en de grijze duivin naar Vokko gebracht om ouder te worden in de ren. Ik kreeg ze niet gekoppeld. Maar in de ren hebben ze na een maandje het licht gezien en het Vlielander doffertje is gekoppeld met de grijze duivin. Dus dit koppel is nu weer terug in West-Knollendam en hebben een broedhok gekregen.
Het duivinnetje uit Vlieland heeft daar ook een doffer gevonden en blijft nog even zitten.

Na deze ronde is het tijd voor wat afspraken qua jongen van de kwekers. Dus dan is ronde 3 ook weer weg. Ik ga wat ruilen met andere liefhebbers en dat is altijd leuk.

De jongen komen buiten en beginnen te fladderen. Ze luisteren een beetje en genieten met de acht oude duiven lekker van hun beperkte vrijheid. Eén is er al een nachtje weggebleven maar kwam hongerig weer retour.

Wanneer de jongen uitkomen bij de vliegers gaat de mandtrainer er weer in. Dit is zo'n achterkant van een mand met een waterbak. In een paar dagen tijd leren de jaarlingen ze dan het water vinden in de manden. Ik moet dan wel regelmatig het water bijvullen en dus thuis zijn. Goed dat de Paas laat valt dit jaar!

Verder gaat de inschrijving van Marathon Noord gestaag door, is het op de social media weer oorlog op het gebied van kloksystemen en de pilot in Zeeland en is het weer qua temperatuur wat wisselvallig. 's Nachts koud, overdag warm en een constante oostelijke wind.

Week 17-18

 Het was even aanpoten, maar de vliegers zitten op rit.Tussen werk en andere belangrijke zaken door is het altijd weer racen om e.e.a. gepland op de rit te krijgen. Na 10 km zijn ze nog een keer naar 20 km geweest en daarna bijna alles naar Edam met de kar mee naar Hank. Bijna alles omdat ik toch een aantal duivinnen heb thuis gehouden om de jongen van 1 tot 2 dagen warm te houden. Ook de reservebank duiven waren mee. Deze zitten in het jonge duivenhok en zijn doffers waarvoor er geen ruimte was op het vlieghok.  het mooie van de kar van Edam is, dat de duiven met een mooi aantal gelost worden, maar zich uit het oostelijke koppel moeten losmaken om bij mij te komen. Nu waren er wel een paar liefhebbers uit het westen mee, maar dat is altijd maar een klein percentage. Los maken en aantikken, altijd een goede test. Ze waren roestig, maar kwamen toch goed af. Wel een paar verliezen, maar ik ben tevreden. Op dinsdag weer een goed aantal ingekorfd voor Asse-Zellik met Afdeling 5. Nu dus de duivinnen mee welke waren thuisgehouden en nu enkele doffers thuisgehouden. Ook deze kwamen goed en helaas 1 achterblijver.

Op vrijdag de reservebank ingekorfd in de vereniging voor een stormachtig Quievrain. En dat ging ook weer ok.

Van wat er weg is waren er 3 met een verleden van ophalen en weer inspelen. En dan nog 3 weg wat jammer is, maar het beeld is elk jaar hetzelfde. Wel raar dat er gewoon niets wordt opgegeven. Ik hoop dan maar dat ze worden opgepot en weer worden gelost en dat ze dan als nog thuiskomen.

Nu staan we dus voor de inkorving met afdeling 5 voor Quievrain. Ik ga proberen alles mee te geven, behalve de reservebank. Morgen is het nog redelijk weer. In het weekend wordt het weer knudde zoals het eruit ziet, dus dan maar door de week.

Bij de vliegers zijn inmiddels de jongen geringd.

 De jongen bij de kwekers groeien prima. Het extra koppel heeft gelegd en nu is het afwachten of deze bevrucht zijn.De jongen beginnen te vliegen en proberen een koppel te vormen. Ik verwacht dat dit redelijk snel zal gaan gebeuren.

Verder zijn de vlieghokken weer ontdaan van alles onder de roosters. Dit is natuurlijk een doorgaand proces en altijd even plannen met de groene bak. Het jonge duivenhok is het volgende hok wat aan de beurt is.

Update:  De duiven zijn vandaag in Quievrain gelost om 14.30 uur en ze kwamen fantastisch. Een jaarling voorop en daarna 17 in 15 minuten. Met veel motivatie en snit. Ik ben tevreden!

 
<<< Terug
 

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging