De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter
Het tweede weblog van Gerard Schalkwijk

Geplaatst: 5-5-2019
 

DUIVENSPORT STRATEGIEËN – DEEL 2

Vorige maand gaven we wat achtergrondinformatie over het duivenlichaam, hoe het werkt en het evenwicht dat je nodig hebt tijdens de training. We hebben gezegd dat je een goede balans moet houden in het trainen van explosiviteit en uithoudingsvermogen, om ervoor te zorgen dat je duiven sterk en snel zijn en de hele wedvlucht mee kunnen gaan.
We beloofden dat we mijn (Gerard) succesvolle voedingsstrategie zouden onthullen. Nou, hier is het! Eerst een paar opmerkingen over de voeding en rust. Daarna volgen de trainingstactieken en uiteindelijk volgt het voedingssupplementenschema onderaan.

VOEDING VOOR DUIVEN

Duiven zijn graaneters. Ze hebben een opmerkelijk hoge stofwisseling. Het voedsel dat ze eten is de brandstof die ze nodig hebben om warmte en energie te produceren. Het juiste voer is erg belangrijk, maar het combineren van de juiste voeding met de juiste training is nog belangrijker. Ik geef mijn duiven graag de beroemde Rik-mix. Rik-mix ondersteunt vooral tijdens de broedperiode. Maar omdat het verschillende eiwitten en vetrijke zaden bevat, is het ook geweldig voor het vliegseizoen.
Het is echter niet genoeg. De Rik-mix is de basis van ons dieet. We voegen verschillende supplementen toe in een bepaalde volgorde. Het volledige schema dat we gebruiken is vier weken lang. Daar komen we later op terug.
Hoewel de Rik-mix alle benodigde componenten heeft om kracht en gezondheid te behouden, geeft het niet dat extra nodige om te winnen. Professionele atleten houden zich aan een strikt dieet, maar ze voegen ook verschillende supplementen toe, zoals vitaminen of mineralen zoals ijzer, magnesium, enz., Afhankelijk van wat ze nodig hebben. Wij doen hetzelfde met onze duiven. We voorzien ze van vitaminen en mineralen, maar ook van ontsmettingsmiddelen om ze tijdens trainen en racen veilig en gezond te houden.
Er is een specifieke samenstelling van de supplementen die we gebruiken en een specifieke volgorde waarin we ze gebruiken. Het schema staat onderaan, dus blijf lezen.

PAS OP MET ANTIBIOTICA!!
Het toedienen van antibiotica verzwakt een duif. Daarom gebruiken we natuurlijke supplementen die het immuunsysteem van de duiven sterker maken. Sommige van onze klanten, zoals de familie Hage, slagen erin om hun duiven al jaren antibioticumvrij te houden, wat de vliegresultaten aanzienlijk verbetert. Dit is slechts een voorbeeld van het correct gebruiken van de Travipharma-producten.

Het gebruik van antibiotica beïnvloedt niet alleen het immuunsysteem van de duif, maar ook andere lichaamsfuncties. Duiven eten en drinken meestal minder. De absorptie van de spijsvertering verslechtert, waardoor de duif minder brandstof en eiwitten opneemt. Ook verlaagt de bloedfunctie van het absorberen, opslaan en distribueren van zuurstof. Je snapt het al, antibiotica is aan aanslag op je duiven en dus ook op jouw vliegresultaten.

RUST

Net als bij mensen die een fysiek doel willen bereiken, is voeding niet het enige belangrijke onderdeel. Na de voeding en voor de training komt rust. Je hebt eerst en vooral behoefte aan een goed hok dat inspeelt op de behoeften van je duiven.
Er zijn nog altijd (vooral buitenlandse) sceptici die niet echt geloven dat een goed hok veel verschil maakt. Wij weten beter. Wanneer iemand een lifecoach vraagt hoe je beter kunt slapen, start de lifecoach meestal niet met het voorschrijven van allerlei supplementen. De eerste vraag die hij stelt is hoe je kamer eruit ziet. Of het ’s nachts echt donker is. Of het stil is. Of je slaapkamer je plek van rust en zen is, of dat je daar ook werkt.
Dat zijn allemaal factoren als het gaat om slapen. Deze zijn ook belangrijk voor duiven. Je hebt een hok nodig dat een echt thuis is voor je duiven. Het moet stil zijn als ze rusten, en je moet het daar helemaal donker kunnen maken. De duiven vinden het niet erg, ze voelen zich beschermd.
Mijn advies is om het hok te verduisteren als de duiven hun avondmaal hebben beëindigd. Meteen nadat je ziet dat ze klaar zijn met eten en drinken doof je de lichten en mogen ze rusten. Laat je duiven rond zonsopgang wakker worden (door het hok in de juiste hoek te plaatsen om het eerste zonlicht op te vangen). Ze houden van dat natuurlijke ritme. Dit is ook het gezondste ritme voor mensen! (We hebben zoveel gemeen met onze majestueuze duiven!)
Waarom de slaap? Tijdens onze slaap herstellen onze spieren. Het voedsel dat we hebben ingenomen is voor het grootste deel verteerd en aangezien we de energie niet gebruiken om te bewegen, te denken of te tillen, gaat de energie naar het herstellen van je geest en lichaam. Tijdens de slaap moet je genezen. Je duiven moeten ook genezen, we komen daar straks op terug.
Dit ritme werkt het best tijdens de rustseizoen. Zodra je begint met trainen, wil je dit ritme een beetje veranderen.

JOUW DUIVEN TRAINEN

Nu komen we bij het leukste gedeelte: je duiven trainen. Laten we eerst eens kijken naar wat er gebeurt tijdens de training. Wat je wilt bereiken is hypertrofie. Dit is het meest populaire woord onder bodybuilders. Hypertrofie is het proces om cellen groter te maken, wat voor onze duiven zou resulteren in spiergroei. We willen echter niet dat onze duiven bodybuilders zijn, dus waarom hypertrofie?
Levende organismen hebben het fysieke vermogen zich aan te passen aan omstandigheden. Als je vier dagen per week zwaar tilt, zal je lichaam merken dat zwaar tillen iets is dat je vaak doet. Je lichaam zal zich aanpassen om het gemakkelijker te maken. Als je lange afstanden aflegt, doet je lichaam precies hetzelfde. In het geval van tillen, worden de Type IIb-spieren opgebouwd. In het geval van hardlopen, worden de Type IIa-spieren versterkt. Hypertrofie is hoe dat gebeurt. Hypertrofie is namelijk niet alleen voor spieren, maar voor elke cel in het lichaam. Langeafstandslopers laten hun longen en hart ook via dit proces groeien.
Om je duiven te trainen, wil je een optimale hypertrofie. Dit wordt bereikt door de juiste training, gecombineerd met de juiste voeding en de juiste hoeveelheid rust. We hebben al gesproken over voeding en rust, dus hoe zit het met training?

Tijdens de training gebeurt er iets in je lichaam. Sommigen noemen het het afbreken of beschadigen van je spieren, zodat ze tijdens de reparatie kunnen verbeteren. Daarom is voldoende rust belangrijk. Slaap is het primaire moment voor spierherstel en dus voor verbetering. We weten niet zeker of ‘schade’ het juiste woord is. Laten we het de spieren stimuleren noemen.
Tijdens de training is er een zwakke plek, dat het limiet is. Dit kan van tijd tot tijd verschillen. Ik kan dit het best uitleggen door het voorbeeld van een hardloper te gebruiken.
Er zijn verschillende factoren die het absolute limiet van een hardloper kunnen zijn. Tijdens de run kan de hardloper buiten adem raken (zuurstof), wat kan leiden tot duizeligheid of pijn in de lever. De hardloper kan ook te moe worden om door te gaan, wat hij merkt aan het krampachtige gevoel in de beenspieren. Het eerste limiet heeft te maken met de efficiëntie en capaciteit van de longen. Het tweede limiet heeft te maken met de zuurstofverdeling/-opslag in de spier. Het algehele uithoudingsvermogen van een hardloper wordt altijd beperkt door één factor: de zwakste. De atleet zal moeten differentiëren wat zijn zwakke plek precies is: zijn limiet.
De atleet kan niet alleen zeggen: ‘Mijn uithoudingsvermogen was te klein om de 30 kilometer te halen’. Omdat dat zou betekenen dat hij gewoon zijn ‘uithoudingsvermogen’ moet vergroten, maar wat is het uithoudingsvermogen? De atleet moet weten waarom zijn uithoudingsvermogen beperkt was. Waren het zijn longen? Dan moet hij focussen op ademhalingstechnieken. Wist je dat het opblazen van ballonnen een goede manier is om je longen te trainen? Als spierverzuring de reden was dat hij het opgaf, moet hij op iets heel anders concentreren. Misschien werkt zijn dieet de bloedfunctie tegen, te hoog cholesterol misschien? Hij moet misschien rozijnen toevoegen aan zijn dieet en minder vetten eten.
Het vergroten van de kracht of het uithoudingsvermogen van je duif kan op veel manieren. Het is niet mogelijk om een duif te vragen waarom hij langzamer was dan de laatste keer dat hij vloog. Kon het maar… Je moet creatief zijn en manieren vinden om te onderscheiden wat de zwakke plek van de duif is en dan een manier vinden om het te verbeteren.
Ik gaf je enkele tips en filosofieën over hoe je de resultaten van je duif kunt verbeteren door voeding, rust en training . Het enige wat ik nog moet doen is vertellen hoe ik mijn duiven train en om je een voedingsplan voor de raceperiode te geven.

MIJN TRAININGSSTRATEGIE

Ik train mijn duiven anders, afhankelijk van het type racer dat mijn duif is:
Sprinter: Train ze rond het hok een keer een korte, intensieve sprint van 30 minuten. Doe dit vroeg in de ochtend (kort na zonsopgang) of in de vroege avond (rond 18.00 uur /18.30 uur) opnieuw trainen.  Zorg voor voldoende rust. Bijvoorbeeld: de eerste week, train je ze alleen in de ochtend. De tweede week twee keer per dag, ’s ochtends en ’s avonds. Tijdens de weken dat je twee keer per dag traint, moet je minstens een uur trainen met een vlag om ze in de lucht te houden. Week 3 is hetzelfde als week 1, enzovoort;
Uithoudingsvermogen: Maak uw duiven vroeg in de ochtend bij zonsopgang wakker. Laat ze trainen in de vroege ochtend (misschien samen met je sprinters, op die manier train je hun kracht).  Train je marathonduiven (=uithoudingsvermogen) net als je sprinters. Later kun je ze een lange duurtraining laten doen. De eerste periode begin je in de avond rond 20:00 uur en bouw dit op naar later in de avond tot 21:00 uur tot 22:00 uur, maar alleen als het niet te donker is buiten. Als je je duiven in het donker laat vliegen kun je hun mentale kracht trainen en voordelen krijgen. Laat ze daarna goed rusten.

GERARDS’ VOEDINGSMETHODE

Deze methode om duiven op deze manier te voeren is erg gemakkelijk. Ik gebruik het vooral tijdens de nestperiode op broeden en/of jongen van maximaal 6 dagen maar voor weduwnaars kan het ook natuurlijk .

De basis van deze methode is genoemd rik mix . De  mix bestaat uit variatie van verschillende eiwitten en vetrijke zaden. Een deel van de mix is met gerst. Deze is om het enigszins schraal te houden voor de relatief kortere vluchten. Duiven voeren op deze manier geeft tijdens de vlucht geen problemen met de spijsvertering en de duiven kunnen echt veel energie krijgen. Kortere vluchten vereisen een snelle en intense verbranding en dus een korte maar krachtige energieboost.

'Rik-mix licht' Rik-mix zwaar
½ deel snoepzaad;
½ deel P40;
¼ deel hennep;
2 delen mix vlucht / sport;
2 delen kweekmix;
2 delen gerst
½ deel snoepzaad;
½ deel P40;
¼ deel hennep;
2 delen mix vlucht / sport;
2 delen kweekmix;


Voor Marathon is de Rik-mix zwaar voor de laatste 3 dagen voor inkorven inclusief inkorfdag.

 

Voor het programma spel is het laatste 2 dagen.

 

Geef na elke thuiskomst (na een wedstrijd) 1 soeplepel vlieg/sport mengeling per duif in hun pot. Geef daarna alleen zoveel gerst als ze willen op die dag. Dat is voldoende energie voorzien voor allerlei soorten races, van sprint tot marathon.

Geef de volgende dagen 5 volle soeplepels Rik-mix (ongeveer 100 gram) per 2 duiven per 24 uur. Dit betekent dat u het voer slechts één keer per dag aanbiedt.
Afhankelijk van wat voor soort wedvlucht je duiven moeten meedoen, geef je de bovengenoemde hoeveelheid Rik-mix alleen op de volgende dagen:

Voor sprint/Vitesse (300 km): Geef Rik-mix zwaar, alleen tijdens de inkorfdag en dus zonder gerst. De duiven moeten alles eten voordat ze nieuw voedsel krijgen;
Midfond / dagfond (300-700 km): Geef Rik-mix zwaar, alleen tijdens de twee dagen voor de race, inclusief de inkorfdag. Geef dus geen gerst;
Voor Fond of Marathon afstand (700-1200 km): Geef Rik mix zwaar gedurende de laatste 3 dagen voor en inclusief de inkorfdag. Dus die dagen geef je geen gerst, maar breng in plaats daarvan onze Omega-olie-mix aan.  Bij hoge temperaturen pas je op! gebruik van olie kan maar kort gegeven worden over het voer. Onze omega olie mix is specifiek gemaakt voor duiven!
Je kunt het voer drogere maken door er vitaminepoeder als bijvoorbeeld Travi Vit er over heen te strooien en goed te mengen.

DUIVENSUPPLEMENTEN
Onze filosofie is gebaseerd op onze liefde voor duiven. Dat betekent dat wij onze supplementen hebben ontwikkeld met alleen de beste van de beste ingrediënten. We wilden er niets in hebben dat ook maar een beetje schadelijk kon zijn (zoals antibiotica) voor onze gevleugelde vrienden. Onze supplementen zijn dus voorzichtig samengesteld met de meest bevorderlijke, natuurlijke ingrediënten die de natuurlijke lichaamsfuncties van de duif stimuleren. Dit zijn de supplementen uit het schema:

 

 
<<< Terug
 

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging