De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter
Weblog van John van Klink 24-04-2019

Geplaatst: 24-4-2019
 

Hallo allemaal.
 
Het is eerste paasdag, en het weer is zo mooi dat de wegen hier in de buurt overvol staan. Allemaal toeristen die richting de kust willen of naar de keukenhof. Op zich geen slecht idee, maar de drukte is zo groot dat de keukenhof adviseert om maar niet meer met de auto te komen want de dicht bij zijnde parkeerplek is op circa 10 km.
Ook voor de vele campers is in de weide omtrek geen plek meer te vinden.
 
Ook voor de duiven is het even wennen dit warme weer. Ik had ze gisteren mee naar Quervain, maar dat ging bij mij nog niet vanzelf. Nou moet ik zeggen dat ik vorige week niet mee deed omdat ik het te koud vond en er te veel uitkomende eitjes en kleine jonkies lagen. Ik heb toen wel op zondag de helft mee gegeven naar Numansdorp, en toen die thuis waren ben ik zelf met de andere helft naar Zoetermeer gereden.
 
Dit weekend is het wat weer betreft helemaal anders, met dik 20 graden en een zwak oosten windje. Ik had er ook nog een stuk of tien mee die nog niet verder waren geweest als Numansdorp ( ongeveer 60 km. ) Dan is de sprong naar ruim 200 km best groot voor de jaarlingen.
 
Maar het is toch best goed gekomen. Ik mis er nu nog een en dat is er een die toch tot nog toe elke keer mee geweest is, dus voor hem was het in feite best te doen. Hij zal wel brokken gemaakt hebben, anders was hij er al geweest. De duiven met de minste ervaring dit jaar zijn allemaal netjes thuis.
 
Op het hok groeien de jongen inmiddels als kool. Van alle eieren was er maar een onbevrucht, als ik de eieren van de 12 buiten beschouwing laat, want hij bevrucht schijnbaar niet meer nu hij 12 jaar oud is. Vorig jaar gaf hij in het voorjaar nog twee keer een bevrucht ei, maar de latere eieren waren toen ook al niet goed. 
Toch is er nog wel een ander probleem.


Er is een jaarling doffer die zo fel is op het nest dat wanneer de duivin de verzorging overneemt hij direkt een ander nest op zoekt om daar op de jonkies te gaan zitten. Dat vind de duif die daar hoort natuurlijk niet zo geweldig, dus ontstaat er een gevecht om de schaal. Hierbij heeft deze doffer inmiddels twee nesten kleine jonkies vertrapt.
Nu haal ik hem elke avond na het voeren weg en zet hem in het jonge duiven hok.
De andere dag doet mijn vrouw hem na de middag in zijn eigen broedhok en sluit hem op zodat hij niet nog een nest kan slopen.
 
Een jaar of twee geleden heb ik ook al zo’n geval gehad, en die duif kreeg toen de naam “DE MOORDENAAR”.
Wat blijkt nou: Deze nieuwe moordenaar is een zoon van “DE MOORDENAAR”, dus het is schijnbaar erfelijk aangelegd. Het motiveert hem schijnbaar wel, want hij was gisteren wel mijn eerste van de vlucht.
Nu op zondag na toch wel een pittig vluchtje vinden de duiven het heerlijk om even lekker in bad te liggen.
Ze lijken het vuil uit de mand er graag even af te willen wassen.
 
Maar goed ondanks de nieuwe moordenaar liggen er inmiddels toch weer ruim 20 mooie jongen in de schalen.
Ze groeien als kool, en ik ben elke avond wel zoet met ringen en controleren of de ringen van de dag ervoor er nog netjes om zitten. Volgende week zijn de jongen wel zo groot dat alles op vrijdagavond de mand in kan naar Peronne. ( Voor hier 280 km.) Dat begint langzaam een beetje op een training te lijken.
Vooral voor de jaarlingen, want die zijn nog nooit zo ver weg geweest.
Verder gaat alles nog lekker rustig door op het hok tot de jonkies gespeend gaan worden.
 
Dan begint hier het weduwschap, en gaat alles op scherp en gaan de echte voorbereidingen op het grote werk beginnen. Dat is voor mij Pau en daar ga ik er als alles goed blijft gaan 4 voor klaar maken.
We gaan het zien. De volgende keer als ik weer een stukje schrijf zullen de jongen er wel af zijn en gaan we zien hoe het weduwschap zijn aanvang heeft. Voor nu gaan we nog even rustig zo door.

Dus tot de volgende keer.
 
Groeten vanuit Oude Wetering,

JOHN.

 

 
<<< Terug
 

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging