De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter
Weblog Arjan van Gent 7 februari 2018

Geplaatst: 7-2-2018
 

Gedurende de winter is dit wat ik zie van mijn hok gedurende de week. Het licht aan om te voeren en het water te checken en na een half uurtje weer uit. Ik gebruik daglichtlampen in het hok. Vandaar dat het licht wat witter lijkt dan normaal lamplicht. 

week 49-50

Terwijl de hagel hier met bakken uit de hemel valt, heb ik mooi even tijd om de week neer te tikken. In deze weken in Kockengen geweest bij de duivendokter voor een winterAPK voor de duiven. Er werd niet veel gevonden, een spoelwormpje en wat geel. Dus eerst een wormkuur in het water gehad voor 2 dagen en nu direct daar achteraan de partyphuskuur van 21 dagen. Daarna weer 2 dagen wormenkuur. Het is al even geleden (ik denk 15 jaar) dat ik wormen gehad heb, maar ze zullen het vast ergens hebben opgepikt. Maar goed daar is deze wintercheck ook voor.

Ook ben ik met de spiegeltjes bij de oorsprong langs geweest in de Kwakel. Lekker even bijgekletst en de duiven bekeken. Twee doffers zijn afgevallen omdat de ouders er ook niet meer zijn en zij ook geen geluk hebben gehad met de jongen. Dus 6 vd 8 over waarvan 1 duivin naar het kweekhok gaat.

De rest ga ik later in 2018 opleren en ondertussen gebruiken als doffer of duivin voor een vliegduif. En deze weken ga ik ook een definitieve planning maken voor mijn vliegseizoen. Wanneer koppelen, hoe etc.

Ik schreef al in de vorige week dat ik benieuwd was naar de afdelingsvergadering. Deze was dus verzet en vond dus pas op 8 december plaats. In tegenstelling tot het NPO bestuur hebben wij in Afdeling 6 een bestuur die nou niet echt weet hoe de hazen lopen en wat duivensport inhoud in de breedste zin van het woord. Gelukkig kwam het vluchtprogramma van het bestuur niet door de vergadering. Al jaren staat dit vol met fouten en is men niet op de hoogte wat er in afdeling 5 leeft terwijl men daarmee vervoert. Dus nu komt er als alles klopt een programma ala 2017 met een extra vitessevlucht tegenover de eerste dagfond en gaan we in 1 keer los op alle vluchten. Maar dat is altijd een suprise omdat men een week voor de vluchten weleens kan besluiten om het helemaal anders te doen. Ik vind in 1 keer los prima... we hebben postduiven en geen meevliegers.. Dus de orientatie moet geprikkeld worden. De concoursen zullen in het begin langer duren, maar de duiven worden er beter van. De vergadering begon overigens met de vraag of er notulen waren van de vorige vergadering. Het bestuur beweerde van niet, en een afgevaardigde in de zaal beweerde dat hij de notulen had en dat deze aan waren geboden aan het bestuur. Deze waren niet geaccepteerd. Wij hebben een secretaris in de afdeling, maar waarvoor? Hij maakte ook bar weinig aantekeningen tijdens de vergadering. Ben benieuwd. Maar de toon was gezet en het bestuur heeft de grip niet teruggevonden tijdens de vergadering.

Dit alles werd in geuren en kleuren verteld tijdens de bar gezellige kampioenenhuldiging zaterdag van onze vereniging. Een verslag van de vergadering hadden we al om 00.02 uur in de verenigingsapp gekregen, maar de toelichting tijdens de huldiging was zeg maar beeldend.

Gisteren begreep ik dat wij nu als sport Immaterieel Erfgoed Nederland zijn. Ik ben benieuwd wat daar de voordelen van zijn. In ieder geval weer publiciteit bij lokale omroepen en Omroep Max.

Ook ben ik niet naar Rosmalen geweest. Vanwege weer en lokatie een zeer rustige beurs begreep ik. Ook hoor ik dat standhouders veel geld kwijt waren, veel meer dan vorige jaren. Als er dan ook niet verkocht wordt.. dan zijn die niet blij.

Zoek lekker een accomodatie in het midden van het land. Die zijn er vast wel. Ik snap dat Houten niet kan, maar in die buurt moet het kunnen. Veenendaal? ;-)

Op de valreep toch nog een doffertje gekocht voor de Baas-Berg Spiegelduivin. Een doffertje van Harry Hendriks uit Vinkeveen wordt haar partner.

Week 51-1

Allereerst wil ik natuurlijk iedereen een gezond en sportief 2018 wensen. 
Met de duiven gaat alles prima. De Paratyphuskuur is afgerond en ook de wormenkuur is gedaan. Na de wormenkuur heb ik alles gebrand met een nieuw aangeschafte onkruidbrander. het voordeel hiervan is dat je niet met een enorme vlam alles brandt en dan er geen gasfles met een slang eraan zit. De vlam is prima, heet genoeg en niet enorm. Ik ben er altijd erg huiverig voor geweest om het hok te branden. Maar ik denk dat het wel goed is om te doen.

Ook is helaas de Merel van 2002 dood gevonden op het hok. Voor mij een topvliegduivin met 12 prijzen op de overnacht. Helaas geen goede nakweek en daarnaast stopte ze snel met leggen. De laatste jaren versleet ze haar tijd op het jonge duivenhok waar ze zich uitermate vermaakte.

Verder heeft de nieuwe kweekdoffer zich prima aangepast. Deze doffer van Supercup en Criterium der Azen winnaar Ochtendlossing 2016 van Marathon Noord kwam op duivenmarktplaats.nl voorbij en ik heb deze gekocht. Ik ben reeds teruggegaan van 10 naar 8 koppels op het kweekhok, maar ik miste eigenlijk nog een doffer. Ik denk een prima aankoop en een mooie partner voor de Kweekspiegel van Baas-Berg. 
De meeste stambomen kunt u trouwens vinden op de kweekpagina. 
Ook heb ik de koppellijst gemaakt voor het kweekhok. Ik begin deze week met bijlichten van de doffers en duivinnen en dan kan er over een dag of 10 gekoppeld worden. Ik ga hiervoor trouwens de doffers naar 1 afdeling doen en dan kunnen de kweekduivinnen in een aprte afdeling bijgelicht worden.

Sinds 1 januari is het weer mogelijk om in te schrijven voor Marathon Noord. Was u reeds deelnemer, dan heeft U een email gehad met uw inloggegevens. Wilt U nieuw deelnemen in 2018? Dat kan natuurlijk ook. Ga naar de site en klik op inschrijven.

Verder is er een initiatief van de Noordelijke fondclubs zoals Fondclub Noord-Holland en spelverbanden als de Fondunie 2000 en Stichting Marathon Noord om tot een voorstel te komen voor een eerlijke neutralisatieregeling voor de ochtendlossing. Afwachten op wat komen gaat is in deze niet de weg die bewandeld moet worden. De sectie Marathon schijnt te mogen beslissen hierover, maar die is nog steeds niet opgericht en kan dus nooit besluiten nemen voor het vluchtseizoen. Dan is het aan de NPO en diens vergadering... en dat willen we eigenlijk voor zijn. Deze week de eerste vergadering en ik hoop dat er spijkers met koppen worden geslagen.

En ja... over de ringen 2018 wilde ik het nou niet hebben. Is dit de eerste stap om ringen pas op bijvoorbeeld 1 februari beschikbaar te stellen? Verder hebben de noodringen geen chipclipvleugels. Ik gebruik deze clips niet, maar is er een knijpring die deze clips kan dragen?

week 2-4

In deze weken veel aan winterse duivensport gedaan. Ten eerste namens Marathon Noord samen met Paul geweest bij het overleg tussen alle fondclubs en organisaties van de afdelingen 5 t/m 11 over de neutralisatieregeling ochtendlossing. Grote animator Eddy Fleming had zich super voorbereid en gaf dan ook een zeer duidelijke presentatie. Zoals u heeft kunnen lezen heeft de vergadering een aantal aanpassingen aan het voorgestelde systeem door NPO/ZLU aangebracht waardoor het spel eerlijker wordt als dat het was en eerlijker is dan dat wat voorgesteld is door NPO/ZLU. Hadden we niets gedaan was het voorstel van NPO/ZLU doorgevoerd wat zou resulteren in het doodbloeden van het ZLU spel in Nederland boven de rivieren. Laten we hopen dat de aanpassingen en de argumenten effect zullen vinden bij de besturen van NPO/ZLU.

Dan winteractiviteit nummer 2. Tentoonstelling van mijn vereniging Zaanstreek-Noord. Wij als commissie hebben er veel werk aan om deze tentoonstelling te organiseren. En dan lees je dat een vereniging van bijna 50 leden een schamele 56 duiven kan samenbrengen. Na wat dubbelingen kwamen we op 72. De excuses waren niet van de lucht. Ja mijn duiven worden ziek op de tentoonstelling, ik heb geen tentoonstellingduiven, ik heb alles gekoppeld of ja ik doe niet mee want ik vind het niet leuk om te verliezen... pfff. Vooral het argument dat de duiven ziek worden op de tentoonstelling is natuurlijk op het nivo van humor van de Partisanen bij DWDD, dat is geen humor niemand lacht erom... 
Door de tentoonstelling kunnen we als vereniging bijvoorbeeld een jaar lang OZB betalen, of de huur van het gebouw of de energierekening. Eens kijken of dit niet anders kan in 2019 of gewoon helemaal niet meer...

In het weekend van de Tentoonstelling heb ik ook het kweekhok gekoppeld. De 7 koppels waren er helemaal klaar voor. 10 dagen bijgelicht van 0700 tot 1900. Na 6 dagen aan elkaar voorgesteld. dat verliep prima en dus op zondag de duiven gekoppeld. Alles liep direkt aan. Alles 1 voor 1 los en nu heb ik 3 om 4 los. Ik heb namelijk alles weer omgekoppeld en de duivinnen hebben nogal eens de neiging om fout te vliegen. Dus ik hoop dat door het om en om los laten in groepen van 3 en 4 de duivinnen goed gaan vliegen naar de eieren die ze dan gelegd hebben. Dus tot en met het tweede ei gaan ze in groepen los. Na 2 dagen de met kranten ingepakte nestpan, en na 6 verse tabakstelen. het lijkt allemaal goed te gaan EN de duivinnen gaan leggen binnenkort.

De inschrijvingen voor Marathon Noord lopen lekker door. Ook weer een paar nieuwe deelnemers voor 2018. Het lijkt erop dat nog steeds niet elke fondliefhebber in Noord-Nederland ons kent. Dus daar gaan we verder aan werken..

Dan hebben we nog de ringen 2018. Onze vereniging heeft de versie gekregen met vleugels. Nee ze komen niet bij Libresse vandaan, maar uit België.... Software en een falende produktie. Nu wordt alles plukje voor plukje geleverd. Ook zijn er weer trawanten die noodringen besteld hebben en deze te koop aanbieden. Hufters heb je overal dus ook in de duivensport.

Zo en dan nu nog even positief. Er komt weer meer licht, de duiven gaan weer lekker broeden en de vliegers worden ook al een beetje onrustig. Die krijgen trouwens het laatste deel van de winterprogrammering. De geelkuur. Dit n.a.v. de wintercheck bij de duivenarts. Als die gedaan is dan gaan we de hokken klaar maken voor het voorjaar. Dus schoonmaken, de roosters omhoog, de brander er door.

 
<<< Terug
 

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging