De website van Marathon Noord gebruikt cookies (en andere technieken) en verzamelt daarmee informatie over het gebruik van de website onder andere om deze te analyseren en te verbeteren en om er voor te zorgen dat je voor jou relevante informatie te zien krijgt. Door gebruik te maken van deze website of door hieronder op akkoord te drukken, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies en het verzamelen van informatie aan de hand daarvan door ons en door derden op de website van Marathon Noord.

Stichting Marathon Noord
Marathon Noord op Facebook Marathon Noord op Youtube Marathon Noord op Twitter
Weblog Arjan van Gent 25 november 2017

Geplaatst: 24-11-2017
 

Week 38-43
 
Terug van een dikke twee weken Andalusië. Een werkelijk prachtig gedeelte van Spanje met als hoogtepunten toch wel Cordoba met de Mesquita en het Alhambra in Granada.
 
Bij terugkomst bij de duiven met de stofzuiger twee hele emmers met veren weggehaald. De voersilo van George er weer uitgehaald, de duiven een bad gegeven. Ook de broedhokken schoongemaakt.
 
Alle duiven weer even doorgenomen en alles weer genoteerd. Ook probeer ik zoveel mogelijk de duiven nog los te laten. Na dit weekend kan het weer een stuk minder omdat dan de wintertijd is ingegaan. De duiven zien er geweldig uit.
 
Tijdens mijn vakantie hebben ze alleen maar knoflook in het water gehad. Ik heb via de paardendrogist een emmertje knoflook granulaat gekocht. Dit is gedroogde knoflook met alle goede bestanddelen er nog in. Een schepje op een 5 liter vuller en de duiven krijgen lekker alles binnen.
 
Ook heb ik in mijn hoofd de selectie al gemaakt. Deze moet nog wel doorgevoerd worden, maar het zijn er niet zoveel, dus ik heb geen haast.
 
De spiegeltjes zijn er allemaal nog. Ik heb een afspraak staan met Baas-Berg om ze eens te tonen en ik ben benieuwd wat ze ervan vinden. Persoonlijk vind ik op dit moment de doffers wat grof, maar ze groeien ook alle kanten op, dus dat kan veranderen.
 
Zaterdag is de kampioenenhuldiging van Marathon Noord in Doetinchem. Wij zijn heel druk geweest met de voorbereidingen hiervoor. Het boekje is inmiddels op de mat gevallen bij alle deelnemers en volgens mij is de rest ook allemaal gereed.
 
Verder heel weinig nieuws, buiten het feit dat de NPO alle verenigingen opdracht heeft gegeven alle inkorfbescheiden "even" door te sturen naar Veenendaal. Een fraude onderzoek... Nu nog even het invliegduivenverbod van tafel aldaar!
 
Week 44-48
 
In deze weken hebben we een zeer succesvolle huldiging gehad van de kampioenen van Stichting Marathon Noord. Ook hebben wij als bestuur zeer veel complimenten gehad en daar zijn wij erg blij mee.
 
En dan over de duiven hier ter plaatse. De doffers zijn van de duivinnen gescheiden en tot nu toe heb ik nog geen overlopers kunnen constateren. Dat moet dan gebeuren tijdens de voederbeurten als het licht aan is. Ik probeer in het weekend zo nu en dan het hok in te lopen en de duiven te observeren. Maar zoals gezegd, nog geen overlopers. De duiven staan erg krap, op deze manier heb ik dat nog niet gedaan maar het lijkt erop dat ze er niet onder lijden. Half zuivering en half gewoon voer met 1 of 2 keer per week een beetje onkruidzaad. Nog steeds krijgen ze 1 of 2 keer per week bak allerhande  in de voerbak. Ze staan te trappelen als het licht aangaat en verwachten dan ook voer.Daar vallen ze werkelijk op aan. Maar zoals gezegd, ik check regelmatig een aantal duiven hoe ze ervoor staan en dat is prima. Super op gewicht, niet te licht en daarnaast blinkend. Ze krijgen ook nog 1 keer per week een bad in het hok waarvan ook goed gebruik wordt gemaakt.
Als de voerautomaat leeg is, gaan de kweekdoffers (alle 7) ook mee in het regime en worden deze ook dagelijks gevoerd.
Ook op de verkoop van het Marathonduivenjournaal heb ik mij in kunnen houden. Qua kwekers ben ik op tal en ik wil er niet meer. Maar er kwamen een aantal zeer mooie late jongen voorbij die ik wel had willen toevoegen. Maar uitwennen is bij mij nu geen optie en vasthouders dus ook niet. Dus dan maar passeren aan deze en hopen op een knap bonnetje. Die heb ik al gekocht voor het KWF bij de nacht voor de Postduiven en ik hoop er van dezelfde liefhebber  nog 1 of 2 te kunnen scoren.
 
Het is wel leuk om te zien dat velen weer enthousiast worden als het stille seizoen te lang duurt. Aankopen doen de hoop op een goed seizoen weer stijgen. Leuk om te zien! Zelf snap ik niets van het aankoopbeleid van anderen en dan vooral de biedingen die overal plaatsvinden. Wel opvallend is dat er op duiven van bepaalde personen, ook altijd dezelfde personen de duiven inzetten en opbieden. Dit kan je vooral zien op verkoopsites die dit ook blootgeven. Of ze dit nu doen om de verkoper te paaien, in opdracht van of ter faveure van de prijs van hun eigen duiven welke ook groot en deels bij de verkoper vandaan komen ik vraag het mij af. Wel zie ik regelmatig hetzelfde patroon. Voor de fun check ik ook regelmatig buitenlandse verkoopsites en daar zie je weer andere ontwikkelingen. Jongen van een pure vitesseduif keer een ouderwetse marathonduif. Erg leuk, maar waarom? Ik snapm dat je soms wat snelheid wilt inkruisen in een eigen stam van Marathonduiven, maar dan zou ik dat zelf willen doen en niet een halffabrikaat willen hebben.
 
Ook heb ik de strak geregiseerde NPO vergadering gevolgd. Een luisterend bestuur hebben wij niet. Men heeft een agenda en het lijkt erop dat men de ledenvergadering als zeer lastig ervaart. Men hamert er zaken snel door, ook is er al heel veel voorgekookt en vooraf gepeild. Verder wordt er veel om de brei heengedraaid en benoemd men de hete hangijzers niet. Er is een vorige vergadering besloten om het doping reglement aan te passen aan de huidige tijd. Er zijn ook aanbevelingen gedaan door, laten we zeggen praktijkdeskundigen . Ook op deze aanbevelingen is nooit antwoord gekomen van het bestuur. Er is alleen gemeld dat het doping dossier bij een bestuurslid is weggehaald en naar de voorzitter is gegaan. Dit is ook niet voor niets.
Ook grappig is om te zien dat men naar een 4 wekelijkse cyclus wilt van de overnacht. Althans enkele afdelingen. Ook raar dat deze ook een andere afstandsopbouw willen.. St.Vincent moet later in het jaar, want dan kunnen deze duiven nog een kortere overnacht mee... Waarom? Speel gewoon ervaren duiven op St.Vincent van  2 of 3 jaar die al wat overnachtvluchten hebben gehad. En de 3 weken cyclus werkt prima, kijk maar eens bij Marathon Noord en de kampioensduiven middaglossing. Gewoon genoeg invliegkilometers geven. Dit zal wel weer uit de koker komen van liefhebbers die geen marathon spelen. Laat dit lekker aan de sectie Marathon over.
 
Het opgeven van het pand in Veenendaal is een goede zaak. Dit had al veel eerder moeten gebeuren.
Verder hoop ik dat men in het IT systeem in gaat bakken dat de verkopende partij van duiven via internet de duiven kan overschrijven richting de koper van de duif of duiven. Op deze manier kan jij dus als eigenaar van een duif na de verkoop ervan zeker zijn dat deze is overgeschreven EN dat jij dus geen opvangberichten krijgt van deze. Dit lijkt mij een welkome aanvulling.
 
Ik hoop dat men snel kan vrijgeven waarom men de verenigingsbescheiden hebben wil. Ik heb diverse opties en ik hoop dat een aantal daarvan niet waar zijn. het gezicht van de NPO voorzitter gaf enige verbetenheid  tijdens het beantwoorden van de vragen hierover.
 
Ook ben ik zeer benieuwd naar de uitkom van de afdelingsvergadering. Ik heb nog geen verslag gezien van de secretaris en ben bang dat deze er ook niet gaat komen, want dat is nog nooit gebeurd. Maar wellicht met deze nieuwe secretaris is er een trendbreuk.
 
In de komende weken maar eens een afspraak maken met een duivendierenarts om even de duiven te laten nakijken. Mestonderzoek, keeluitstrijkje e.d. Nu kan ik er nog iets aandoen voordat de kwekers worden gekoppeld. Voorbereiding is key in deze. 2 weken bijlichten van 0700 tot 1900 voor de koppeling hoort ook daarbij. Ik begrijp trouwens de liefhebbers niet die volgende week al koppelen. Je leest her en der dat de jongen van februari/maart minder verloren gaan. Heb je deze ervaring ook, stap dan eens af van eind november koppelen en koppel een maandje later. Lekker met de kerstdagen koppelen, heb ik jaren gedaan. Ook een leuk excuus om niet 2de kerstdag naar de meubelboulevard te moeten... ;-)
Nu koppel ik eind januari, gewoon omdat het mij veel beter uitkomt qua logistiek in mijn hok.
 
Een duivenliefhebber houdt bij definitie niet van verandering. Ik denk dat deze conservatieve gedachten velen hindert in het leveren van prestaties. De zin: "Vroeger deed ik het ook zo.. " is veel gebezigd. Maar ja, de wereld om ons heen veranderd ook....
 

 
<<< Terug
 

Sponsors

Agenda


dinsdag 31 mei 2022
Einde inschrijving Marathon Noord
dinsdag 14 juni 2022
Inkorven St. Vincent
vrijdag 17 juni 2022
Lossing St.Vincent gepland
zondag 3 juli 2022
Inkorven Barcelona
dinsdag 5 juli 2022
Inkorven Cahors
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Cahors gepland
vrijdag 8 juli 2022
Lossing Barcelona gepland
maandag 18 juli 2022
Inkorven Marseille
vrijdag 22 juli 2022
Lossing Marseille gepland
dinsdag 26 juli 2022
Inkorven Bergerac
vrijdag 29 juli 2022
Lossing Bergerac gepland
maandag 1 augustus 2022
Inkorven Perpignan
vrijdag 5 augustus 2022
Lossing Perpignan gepland
zaterdag 22 oktober 2022
Feestmiddag en kampioenen huldiging